Kampus Production (Pexels)

Toon uit Gent wint prijs met app die burenoverlast registreert: "Wie snurkt, weet dat meestal zelf niet" 

Met de Burometer heeft Gentenaar Toon Kympers de prijs gewonnen van het eerste "Ghent Proptech Start-up Weekend" van projectontwikkelaar Revive. Met die app kan je laten weten of je last hebt van je buren. Een snurkende bovenbuur, een blaffende hond, je kan het allemaal via een online platform laten weten zodat je buren ook op de hoogte zijn. De app is momenteel in volle ontwikkeling. 

Irritatie ten opzichte van buren is bijvoorbeeld herkenbaar voor bewoners van een appartement. Buren die met hakken rondlopen, geurhinder van een frietketel, of luide muziek 's avonds laat. Met de Burometer van Gentenaar Toon Kympers kan je die ergernissen registreren via een online platform door een QR-code te scannen.

De beste indicatie van overlast, zijn je buren zelf
Toon Kympers, uitvinder van de Burometer

"Vaak beseffen mensen niet dat ze overlast creëren. Wie snurkt, weet dat zelf meestal niet. De beste indicatie van overlast, zijn je buren zelf. Daarom ontwikkelden we deze toepassing waar mensen die overlast kunnen registreren. De app werkt met je geolocatie zodat de plaats automatisch in de databank wordt opgenomen. Dankzij de Burometer worden mensen attent gemaakt op overlast."

Geen kliklijn

Toch wil Kympers niet spreken van een kliklijn. Maar het is net een manier om het samenleven met de buren aangenamer te maken, vertelt hij. "Het is niet alleen de bedoeling om overlast van je buren te melden, maar ook als je zelf voor lawaai zorgt. Bijvoorbeeld omdat je een feestje geeft. Er is ook een beloningssysteem voor het naleven van gemaakte afspraken. Het belangrijkste is dat we met dit systeem de verzuring bestrijden.”

Met dit systeem kunnen we de verzuring tegengaan
Toon Kympers, uitvinder van de Burometer

Ghent Proptech Start-up Weekend

Kympers won met de ontwikkeling van de app de "Ghent Proptech Start-up Weekend"-prijs. In totaal kwamen 40 ondernemers samen die elk een minuut de tijd hadden om hun idee te pitchen. Daar zaten heel wat goeie projecten tussen, vertelt Toon: "Er was bijvoorbeeld een Tunesisch meisje dat twee nichtjes verloren heeft door een CO-vergiftiging. Ze kwam daarom met een idee om CO-meters goedkoper te kunnen verdelen in armere landen." 

De Burometer is momenteel nog een voorontwerp dat verder ontwikkeld zal worden met een Amsterdams bedrijf. Wanneer de app operationeel is, is nog niet bekend. 

Meest gelezen