Videospeler inladen...

Topfavoriet Oekraïne en Nederland halen finale van het Songfestival: "Bedankt voor jullie steun voor Oekraïne"

Topfavoriet Oekraïne staat zaterdag in de finale van het Songfestival. De hype rond hun nummer "Stefania" en de groep Kalush Orchestra blijft groeien, na een enthousiast optreden afgesloten door een politieke boodschap in de eerste halve finale. Ook Nederland, Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, en Moldavië zien we zaterdag terug in de finale van de Europese liedjeswedstrijd.

De Oekraïense inzending "Stefania" is een opvallende mix van folk en hiphop, met verschillende fluitpassages en opzwepende beats. Het nummer is een ode aan alle moeders, ook "moeder Oekraïne" en verwijst dus niet naar de oorlog die in het land woedt. Politieke boodschappen zijn uit den boze op het podium van het Songfestival, en de Oekraïense inzending werd al gekozen voor de oorlog uitbrak eind februari.

Oekraïne is - net als vorig jaar - één van de favorieten bij de bookmakers, opnieuw met een opzwepend nummer met folkinvloeden. Go_A werd vorig jaar vijfde met "Shum", Kalush Orchestra kan de wedstrijd wel eens winnen. Door de oorlogssituatie is er bijzonder veel sympathie voor Oekraïne op het Songfestival, en dat is een voordeel als het Europese publiek zijn stem moet uitbrengen.

Tijdens de halve finale was er in de zaal in Turijn alvast bijzonder veel enthousiasme over de Oekraïense act. Tonen dat de Oekraïense cultuur springlevend is, ondanks alle oorlogsgeweld: dat was het doel van Kalush Orchestra tijdens hun drie minuten op het grootste podium van Europa. En daar zijn ze in geslaagd.

Het publiek wordt voor de Oekraïense act al zot.

Peter Van de Veire, VRT-commentator

“Het publiek is voor de Oekraïense act al zot geworden”, merkte commentator Peter Van de Veire op. Er is door Kalush Orchestra meer dan degelijk gezongen en gerapt. Gooi daar nog een catchy folkfluit en enkele kleurrijke figuren en dansers bij, en het plaatje is compleet, met een oorverdovend slotapplaus als apotheose. “Het luidste tot nu toe”, volgens Peter Van de Veire. “Bedankt om Oekraïne te steunen”, vat de zanger samen. Tot in de finale, Oekraïne.

Bekijk hier "Stefania", de act van Oekraïne:

Videospeler inladen...

Welke 10 landen gaan door naar de finale van het Songfestival? Herbekijk hier de spannende proclamatie:

Videospeler inladen...

De finalisten worden in willekeurige volgorde bekendgemaakt, en het is zweten voor Nederland, want onze noorderburen worden pas als tiende en laatste uit hun lijden verlost. Nochtans is S10 met haar Nederlandstalig liedje "De diepte" een schaduwfavoriet voor de overwinning.

Liedjes sturen in de moedertaal: steeds meer landen doen het op het Songfestival. Ook Nederland, voor het eerst sinds 2010, en S10 overtuigt met haar doorleefde ballade. Haar sobere "De diepte" wordt visueel goed in beeld gebracht, en het oog wil altijd wat, zeker op het Songfestival. Goed gezongen ook, en zwarte outfit met blote buik is even stijlvol als opvallend. En dat kan niet van alle deelnemers op het Songfestival gezegd worden. Een verdiende finaleplek.

Videospeler inladen...

Songfestivalkenner Gianni Paelinck blikt in "Laat" vanuit Turijn terug op de eerste halve finale: "Geen grote verrassingen, met een vlekkeloos optreden van Oekraïne, en Nederland dat de verwachtingen heeft ingelost"

Videospeler inladen...

Ook deze 8 landen zien we terug in de finale:

Sommige acts zijn vollédig op maat van het Songfestival. Noorwegen heeft begrepen hoe het moet. Een vleugje “The masked singer” op het Songfestival, met een absurd nummer over wolven die bananen eten, jawel.

De anonieme knalgele wolven en hun even anonieme en gele dansers raken er volledig mee weg. De prijs voor meest absurde tekst is met “Give that wolf a banana” welverdiend. Gooi daar dansbeats bij en een leuk dansje in een bijzonder strakke act: er is door Noorwegen duidelijk aan de details gedacht om te scoren. Aanstekelijk genoeg om in de finale bijzonder hoog te eindigen.

Videospeler inladen...

Afgewezen worden in de liefde: het levert vaak hartverscheurend mooie nummers op. Straatmuzikant Marius Bear verdedigt de kleuren van Zwitserland met zo’n ballade, gebaseerd op wat hij zelf heeft meegemaakt als tiener, symbolisch getiteld “Boys do cry”. (Bij The Cure klonk het in 1980 nog “Boys don’t cry”, red.) Reken daar Marius zijn doorleefde soulstem bij, en Zwitserland haalt overtuigend de finale. 

Videospeler inladen...

Een finaleplek bemachtig je niet per se met veel toeters en bellen, bewijst Armenië, die als allerlaatste aan de beurt was in de eerste halve finale. Zangeres Rosa Linn brengt met “Snap” een lichtjes slaapverwekkend popnummer met folkinvloeden. Het liedje kabbelt en de act moet het hebben van duizenden papiertjes op de muur, en een decor dat openbreekt.

Videospeler inladen...

Nog een zacht nummer dat het Europese publiek kan bekoren, is de inzending uit IJsland. Gitaarfolk in het IJslands, van drie zusjes die goed naar het nummer “My silver lining” van de zussen van First Aid Kit hebben geluisterd. Hun groepsnaam “Systur” betekent letterlijk zusters. En de ingetogen familie krijgt het - traditioneel uitbundige - Songfestivalpubliek mee. 

Videospeler inladen...

Litouwen dan: zangeres Monika Liu is een opvallende verschijning, met haar staalblauwe ogen en gitzwarte Jommekeskapsel. Haar jazzy nummer “Sentimentai” in het Litouws blijft niet écht hangen, onder meer door de sobere podiumact, maar Monika brengt haar lied over een verloren liefde wel met volle overgave. We zien haar en haar oogverblindende glitterjurk zaterdag terug in de finale. 

Videospeler inladen...

Een Portugees-Engels nummer over het gemis van een grootvader, met als titel het typisch Portugese woord “Saudade”, dat niet letterlijk te vertalen valt. Zangeres MARO heeft iets weg van de Portugese ster Nelly Furtado. Ze zingt haar nummer in een kring samen met vier andere zangeressen. Haar hese stem en hun samenzang vallen meer op dat het nummer zelf, maar Portugal stoot na een sobere maar sterke zangprestatie toch verdiend door naar de finale.

Videospeler inladen...

Amanda woont in Noorwegen, maar heeft Griekse roots en daarom vertegenwoordigt de singer-songwriter die voor dokter studeert Griekenland. “Die together” is een powerballad over hartzeer: een universeel nummer dat sterk gezongen worden. Voldoende drama, enkele welgemikte vocale uithalen, en een act met stoelen die lijken te smelten: genoeg elementen om een finaleplek mee te veroveren.

Videospeler inladen...

Last but not least: Moldavië, bijna altijd een garantie op een vrolijke en memorabele act op het Songfestival. De groep "Zdob si Zdub & Advahov Brothers" doet al voor de derde keer mee. De “Hey ho, let’s go” in het nummer is trouwens de enige gelijkenis met diezelfde passage in een lied van The Ramones

Bij Moldavië spelen viool en accordeon de muzikale hoofdrollen, in een kleurrijke en dynamische act vol enthousiasme. “Goed gedaan”, vindt Peter Van de Veire. Opzwepende en vrolijke folk uit Oost-Europa: succes verzekerd op het Songfestival. Benieuwd waar het Moldavië brengt in de finale.

Videospeler inladen...

Meest gelezen