Videospeler inladen...

195 miljoen dollar voor een Warhol: portret van Marilyn Monroe kroont zich tot duurste geveild kunstwerk uit 20e eeuw

Het beroemd portret van Marilyn Monroe, gemaakt door kunstenaar Andy Warhol, is bij veilinghuis Christie's geveild voor 195 miljoen dollar (184,4 miljoen euro). Daarmee is het het duurste kunstwerk uit de twintigste eeuw dat ooit werd verkocht op een openbare veiling.

"Shot Sage Blue Marilyn", een schilderij dat gemaakt is in 1964, twee jaar na de tragische dood van het Hollywood-icoon, is in vier minuten verkocht voor 170 miljoen dollar, omgerekend 161 miljoen euro. Inclusief veilingkosten was de opbrengst 195,04 miljoen dollar. De veiling ging door in een overvolle zaal op het hoofdkantoor van Christie's in New York. 

De zeefdruk breekt daarmee het vorige record voor een werk uit de twintigste eeuw, Pablo Picasso's "Vrouwen van Algiers". Dat schilderij ging in 2015 onder de hamer voor 179,4 miljoen dollar. 

Het winnende bod voor "Shot Sage Blue Marilyn" zou volgens Bloomberg zijn uitgebracht door de Amerikaanse kunsthandelaar en gallerijhouder Larry Gagosian. De opbrengst van de veiling gaat naar de nieuw opgerichte Zwitserse liefdadigheidsstichting van Thomas en Doris Ammann, die zich wil inzetten voor het welzijn en de gezondheid van kinderen.

BEKIJK - Zo werd het kunstwerk geveild:

Videospeler inladen...

"Beschoten" Marylins

Warhol maakte in 1964 meerdere zeefdrukken van een filmstill van Marilyn Monroe die gebruikt werd voor de promotie van de film "Niagara". Op basis daarvan creëerde hij een reeks van vijf identieke portretten in verschillende kleuren. De schilderijen zouden uiteindelijk te boek komen staan als de "Shot Marilyns", letterlijk de beschoten Marylins, na een incident in zijn loft en kunststudio, The Factory, in Manhattan. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Kort nadat de schilderijen afgewerkt waren, kreeg Warhol vriend en fotograaf Billy Name op bezoek, samen met performancekunstenares Dorothy Podber. Het verhaal gaat dat Podber de Marilyn-schilderijen in een stapel tegen een muur geleund zag staan en vroeg: "Can I shoot them?". Dat valt te vertalen als "Mag ik ze beschieten?" of als "Mag ik ze fotograferen?"

Dorothy Podber haalde naar verluidt doodleuk een revolver uit haar tas en schoot de Marilyns pal door het voorhoofd

Warhol, die dacht dat ze gewoon een foto wilde maken, stemde in. Daarop plukte Podber naar verluidt doodleuk een revolver uit haar tas en schoot de Marilyns pal door het voorhoofd. De kogel ging door vier van de vijf schilderijen heen.

Warhol zelf zou zelf niet bijster gelukkig geweest zijn met Podbers staaltje performancekunst. Maar het verhaal droeg wel bij tot de mythe rond de iconische doeken. Christie's noemt het werk vandaag een van de belangrijkste kunstwerken aller tijden en zet het in het rijtje van de "Mona Lisa" van Da Vinci of "De geboorte van Venus" van Botticelli. 

Meest gelezen