AJ Wattamaniuk

Loon, sfeer of reputatie? Hier houdt Belg rekening mee bij keuze voor werkgever

De coronacrisis heeft onze criteria waarom we voor een bepaalde werkgever kiezen niet gewijzigd. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van HR-bedrijf Randstad. Het loon blijft de belangrijkste factor om voor een bedrijf te kiezen, gevolgd door de werksfeer en  werkzekerheid. De farma, luchtvaart en media blijven de populairste sectoren. En de banksector wint na jaren opnieuw aan belang. 

Een toffe werksfeer, een aantrekkelijk loon of toch maar gaan voor die werkzekerheid? Wat maakt een bedrijf nu precies aantrekkelijk? Op die vraag zocht uitzend- en HR-bureau Randstad een antwoord. De studie werd in januari afgenomen bij 12.685 respondenten (studenten, werknemers, werkzoekenden, huismannen en -vrouwen, ...) tussen 18 en 65 jaar. 

Je zou misschien denken dat de hele coronacrisis de criteria om voor een bepaalde werkgever te kiezen heeft gewijzigd. En dat we bijvoorbeeld massaal "telewerk" als één van de belangrijkste factoren zien. Maar niets is minder waar. Corona heeft onze voorkeuzen volgens het onderzoek niet veranderd.

Money, money, money

"Loon en voordelen" blijft veruit het belangrijkste criterium. En dat voor het zevende jaar op een rij. Plaats twee gaat naar "werksfeer’, drie is voor  "werkzekerheid" en ook de "balans werk-privé" speelt bij veel Belgen mee in de keuze van hun werkgever. De top vier verschilt nauwelijks ten opzichte van het jaar voordien. Maar de  "locatie van het bedrijf" is dit jaar wel iets  belangrijker geworden ten opzichte van 2021.  En dat is volgens Randstad eerder verrassend.  

"Met de opkomst van telewerk heeft de hypothese ingang gevonden dat de locatie van het bedrijf aan belang zou inboeten. De realiteit is dat het criterium nooit eerder zo hoog noteerde", luidt het. Wellicht spelen de hogere brandstofprijzen en het verplichte mondmasker op het openbaar vervoer ook een rol waarom de locatie van een bedrijf belangrijker is geworden.

Het sinds vorig jaar nieuwe criterium "thuiswerk" staat pas op de zevende plaats. "Op het eerste zicht volgt dit criterium op ruime afstand van de toppers", aldus Jan Denys van Randstad, "maar hierbij moeten we er rekening mee houden dat thuiswerk slechts voor zo’n 45% van alle werknemers relevant is. Dan is 37% uiteraard geen laag cijfer. "

Beluister hieronder het interview met Jan Denys van Randstad in "De ochtend"

Getty Images (Luis Alvarez)

Vrouwen "kieskeuriger" dan mannen

Volgens de studie zijn vrouwen "kieskeuriger" dan mannen en leggen ze de lat gemiddeld hoger. Het is te zeggen: ze wikken en wegen meer dan mannen. Van de zestien criteria blijken vrouwen er negen belangrijker te vinden dan mannen. Het gaat dan om zaken als "loon en voordelen", "werksfeer" en "balans werk-privé". Een deel van de verklaring ligt volgens Randstad bij de gemiddeld hogere scholing van vrouwen.  

Daarnaast zijn er vijf criteria waar het verschil nihil of beperkt is zoals "werkzekerheid".  Bij slechts twee criteria scoren mannen hoger. Dat is het geval bij "nieuwste technologieën" en "financiële gezondheid van het bedrijf".

Meest aantrekkelijke sectoren

De "farmaceutische sector" blijkt nog maar eens de populairste en staat voor de 21ste keer in 22 jaar tijd op nummer 1. De "luchtvaart" bevestigt opnieuw de tweede plaats. De "mediasector" moet zich net als vorig jaar met een derde plaats tevreden stellen. "Hightech" en "ict & consultancy" vervolledigen de top 5, maar wisselen onderling wel van plaats in vergelijking met vorig jaar.

Verderop in de rangschikking maakt de sector van banken & verzekeringen een comeback. "Na de financiële crisis zakte de sector weg en slaagde er niet meer in om terug te keren. Het voorbije jaar heeft de sector zich enigszins herpakt", aldus Denys. 

Naast de private sector werd dit jaar ook de social profit (behalve de zorgsector) onder de loep genomen.  Het ging daarbij om onderwijs (universiteiten), mutualiteiten, NGO’s en vakbonden. Volgens Randstad zijn het in de social profit vooral de criteria "werksfeer", "balans werk-privé", "reputatie" en het "maatschappelijk verantwoord ondernemen" die de doorslag geven om voor een bepaalde werkgever te kiezen. 

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Vanavond maakt Randstad bekend wie volgens hun bevraging de meest aantrekkelijke werkgever van het voorbije jaar is. 

Meest gelezen