© Rafael Henrique / SOPA Images

Na dodelijke explosie in Deerlijk: drie tips om thuis veilig met gasflessen om te gaan

De explosie van een gasfles in Deerlijk waarbij een dode en een zwaargewonde viel, maakt het opnieuw pijnlijk duidelijk dat zulke flessen gevaarlijk kunnen zijn. Bij "Radio 2 Spits" geeft brandpreventiespecialist Tim Renders drie nuttige tips om het zo veilig mogelijk te houden.

Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang. 

Op die manier gaat het gas zich mengen met de lucht. Een vonk, statische elektriciteit of het openen van de ruimte, kan een ontsteking van zo'n gaswolk betekenen. Met alle gevolgen van dien. Als in een ruimte bijvoorbeeld 2 tot 10 procent propaangas vrijkomt, dan dreigt explosiegevaar.

Misschien heb jij thuis ook wel een gasfles staan voor je barbecue of je terrasverwarmer. Of misschien staan in het lokaal van je jeugdbeweging ook enkele flessen voor wanneer jullie willen koken. Dan zijn dit nuttige tips van brandpreventiespecialist Tim Renders.

BELUISTER - Het gesprek met Tim Renders op Radio 2:

1. Bewaar je gasfles nooit in de kelder, maar buiten

Gasflessen mag je nooit in de kelder plaatsen. Besef goed dat gas in flessen, dat is butaan of propaan, zwaarder is dan lucht. Het gas zakt dus naar de laagste plaats. In de kelder zal gas zich op de vloer ophopen, waardoor je sneller in het explosiegebied raakt.

Je bewaart je gasfles het beste buiten, maar niet in de zon of regen. Je kan ze beschutten met een grote emmer. De zon zelf kan geen explosie veroorzaken, maar bescherm de fles toch beter tegen zonnestralen en vochtigheid.

2. Gasslang heeft een beperkte levensduur

Als een gasfles aangesloten is met gasslang, hou er dan rekening mee dat de slang een beperkte levensduur heeft. Je vervangt die het beste na vier jaar, zodat geen gaatjes of scheurtjes ontstaan.

Een slang wordt poreus en op elke oranje gasslang zie je een productiedatum. De maximale levensduur is vijf jaar.

Vergeet in dat verband ook de gasbarbecue en de gasslang in je caravan of je mobilhome niet.

3. Ruik je gas? Verlaat de ruimte en bel 112

Gas is van nature reukloos, maar voor de veiligheid voegen gasmaatschappijen een geur toe. Die geurstof kan je al bij een kleine lekkage ruiken. De geur is vergelijkbaar met die van rotte eieren of een afvoerputje dat droog staat.

Denk je dat je gas ruikt? Verlaat direct de ruimte, ga naar buiten en bel het noodnummer 112. Ga niet zelf op onderzoek, laat dat over aan de brandweer.

Meest gelezen