Videospeler inladen...

Hoe verloopt leven in Kiev en Charkov nu? En kan Oekraïne meer gebied heroveren? Jan Balliauw geeft stand van zaken

Beelden en verhalen uit Kiev en Charkov tonen dat het normale leven in delen van Oekraïne herneemt, ondanks de oorlog die nu al 3 maanden woedt. "Mensen hebben lang in schuilkelders gezeten en nemen de risico's erbij", zegt VRT NWS-journalist en Ruslandkenner Jan Balliauw. Hij vertelt in "Laat" dat het Oekraïense leger rond Charkov terrein wint op de Russen, maar waarschuwt dat de strijd nog lang niet gewonnen is.

Is het normale leven weer op gang gekomen?

"Het normale leven in Kiev hernam heel snel nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken", zegt Jan Balliauw. "Dat zien we nu ook in Charkov. De Russische militairen zaten heel lang heel dicht bij het centrum, maar ze worden nu teruggedrongen. Mensen hebben heel lang in schuilkelders gezeten en willen zo snel mogelijk teruggaan naar het normale leven. Ze nemen de risico's erbij." 

BEKIJK - "Het begint aan te voelen als mijn oude Kiev. Het is nog niet superdruk op straat, maar je ziet weer kinderen spelen in het park en ik ben met mijn vriendinnen een cocktail gaan drinken op café", vertelt de Vlaams-Oekraïense Anastacia Galouchka.

Videospeler inladen...

Hoe is de militaire situatie momenteel?

"Het Oekraïense tegenoffensief ten noorden van Charkov is het enige offensief dat op dit moment vooruitgang boekt en dat gaat vrij snel. Volgens de laatste berichten zouden de Oekraïense troepen daar bijna aan de Russiche grens zijn." Volgens Jan Balliauw heerst er daardoor ook in Oekraïne een soort overwinningssfeer.

"Maar het is een gemengd beeld", zegt Jan Balliauw. "In de Donbas boeken de Russen meer vooruitgang, weliswaar niet spectaculair én met grote verliezen. Severodonetsk is de laatste grote stad in de provincie Loegansk die de Russen gaan proberen te omsingelen. Als die stad zou vallen, dan is de hele provincie Loegansk in handen van Rusland en dan komt het doel van de Russische president Poetin om de hele Donbas te veroveren dichtbij. Nu al geeft Oekraïne toe dat Rusland 80 procent van de Donbas controleert."

De Oekraïense president Zelenski spreekt over een herovering van minimaal wat ze voor de oorlog hadden

Jan Balliauw

Kan Oekraïne nog meer grondgebied heroveren?

"Dat gevoel is duidelijk aanwezig. Ze weten ook dat er heel veel in de pijplijn zit: westerse wapens die aan het front het verschil kunnen maken", zegt Balliauw. Maar wat Oekraïne precies wil bereiken is nog onduidelijk. "De Oekraïense president Zelenski spreekt over een herovering van minimaal wat ze voor de oorlog hadden. Andere stemmen zeggen dat ze de Krim en de hele Donbas ook willen heroveren."

"Heel typerend was de reactie op de aankondiging van het nieuwe pro-Russische bewind in de provincie Cherson. Zij vragen om geannexeerd te worden door Rusland. Daarop zei de adviseur van Zelenski dat er niets te annexeren viel, omdat ze Cherson gingen heroveren."

Gaat Poetin zich kunnen neerleggen bij minder dan waarvoor hij gekomen is?

"Het is niet duidelijk of de Donbas zijn einddoel is, laten we zeggen dat dat zijn minimale doel is. Niemand weet of het daarbij zal blijven. De Amerikaanse inlichtingendienst zegt dat hij eigenlijk wil doorstoten naar Odessa, naar Moldavië. Maar hij heeft daarvoor op dit moment de militaire capaciteiten niet", zegt Balliauw.

Wat wel duidelijk is, is dat Poetin zich voorbereidt op een lange oorlog. "Hij gaat ervan uit dat het westen de eenheid niet zal kunnen behouden als de oorlog nog lang duurt. De inflatie en de hoge gasprijzen kunnen leiden tot protesten tegen de regering. We hebben bijvoorbeeld al gezien dat de EU er niet in slaagt om dat olie-embargo tegen Rusland rond te krijgen, omdat bijvoorbeeld Hongarije dwarsligt."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Jan Balliauw:

Videospeler inladen...

Meest gelezen