Videospeler inladen...

Journaliste van Al Jazeera doodgeschoten tijdens inval Israëlische leger op Westelijke Jordaanoever

Shireen Abu Akleh, een Palestijnse journaliste van nieuwszender Al Jazeera, is doodgeschoten terwijl ze verslag deed van een raid van het Israëlische leger in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden Al Jazeera zelf en de Palestijnse autoriteiten. De precieze omstandigheden van haar overlijden zijn nog onduidelijk. Een andere Palestijnse journalist raakte gewond.

Abu Akleh werd geraakt door een kogel in het hoofd toen ze verslag deed van een operatie van het Israëlische leger in Jenin, in Palestijns gebied. In de laatste dagen zijn er meerdere dergelijke invallen geweest. Volgens de Israëliërs zijn die gericht tegen Palestijnse militanten die aanslagen plannen in Israël. 

BEKIJK - Beelden van het moment waar de journaliste van Al Jazeera dodelijk geraakt wordt.

Videospeler inladen...

Volgens Al Jazeera en de Palestijnse autoriteiten is Abu Akleh doodgeschoten door het Israëlische leger. Dat zegt dat zij pas geschoten hebben nadat ze onder vuur waren genomen door Palestijnse militanten. Wie bij dat vuurgevecht de journalisten heeft geraakt, is niet duidelijk, luidt het. 

Ooggetuigen zeggen dat Abu Akleh herkenbaar was als journaliste en dat ze beschermende kledij droeg. Ali Samoudi, de andere journalist die gewond raakte, zou geraakt zijn in de rug. Zijn toestand is stabiel. Samoudi werkt voor Al Quds, een Palestijnse krant gevestigd in Jeruzalem.

Jens Franssen geeft een laatste stand van zaken vanuit Jeruzalem:

Videospeler inladen...

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemt het overlijden van de journaliste een trieste zaak en biedt aan om een gezamenlijk onderzoek te voeren met de Palestijnse autoriteiten.

De laatste maand zijn de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen opnieuw hoog opgelopen, na verschillende aanslagen in Israël en tegenreacties van het Israëlische leger. Vorige week nog vielen 3 doden en verschillende zwaargewonden bij een aanslag van Palestijnen in de stad El'ad.

Shireen Abu Akleh was een bekende journaliste van Al Jazeera. Ze werkte al meer dan 20 jaar voor de zender als verslaggever in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze leverde ook bijdragen uit onder meer de VS, Turkije en Egypte.

Brigitte Herremans (UGent) over het Israëlisch-Palestijns conflict: “Journalisten in Israël en de Palestijnse Gebieden worden tegenwoordig meer geviseerd”

Videospeler inladen...
FOTO: Rouwende mensen, onder wie collega-journalisten, bij het lichaam van Shireen Abu Akleh.

Meest gelezen