Nieuw bier Triple Soleil uit Waasland wint een dubbel gouden medaille op de European Beer Challenge in Londen

Het Waaslands bier, Triple Soleil, werd in Londen gelauwerd met een dubbel gouden medaille op de European Beer Challenge 2022, in de categorie “Tripel bier”.
Voor Triple Soleil, dat pas sinds april 2021 op de markt is, was het de eerste deelname aan een internationale bierwedstrijd. Het werd meteen een absolute voltreffer.

“Een dubbel gouden medaille op de European Beer Challenge is voor ons niet alleen een complete verrassing maar meteen heel waardevol," zegt mede-oprichter van Brouwerij Soleil, Wim Cloostermans. "Vooral omdat deze prijs wordt uitgereikt door een panel van echte bierkenners. Dergelijke wedstrijd winnen is niet vanzelfsprekend en dat maakt ons dan ook enorm trots. Zeker als je weet dat het de eerste keer is dat we meedoen met een professionele bierwedstrijd".

We dachten, misschien moeten we zelf eens een bier maken in plaats van het enkel te proeven

Brouwer Wim Cloostermans

Brouwerij Soleil

Brouwerij Soleil werd in 2021 door 4 vrienden uit Haasdonk en Beveren opgericht. Wim Cloostermans, Davy Peirsman, Yannick Fierens en Tony Colman spelen samen zaalvoetbal en zijn al vele jaren gepassioneerd door bier. “Een jaar of zes geleden hebben wij met ons vieren een bierclubje opgericht en om de drie maanden kwamen wij bijeen om nieuwe bieren te leren kennen. Daardoor namen we ook regelmatig deel aan bierproeverijen. En eigenlijk begon alles met een grap,” gaat Cloostermans verder. “Meermaals viel de opmerking : we zouden zelf eens een biertje moeten brouwen in plaats van enkel te proeven. En die running joke evolueerde naar een concreet plan en recept”.

twee van de vier stichters/brouwers Davy Peirsman en Wim Cloostermans

Met dat recept trok het viertal naar de microbrouwerij BeerSelect in de Poortakkerstraat in Gent. Daar werd het bier nog gefinetuned, en brouwerij Soleil was geboren. Triple Soleil is een typisch Belgische tripel, met een frisse, maar krachtige smaak, én een speciale toets om het af te maken. Die toevoeging is paradijszaad, een kruid waar pepers, gember en citrus in zit. Dat wordt weinig gebruikt in tripels en geeft die speciale smaak aan het bier.
“We hebben toen 2.000 liter op de markt gebracht, want dat was het minimum volume dat BeerSelect brouwde” benadrukt Wim Cloostermans, “maar dat bier was op minder dan drie weken verkocht, aan vrienden, familie en collega’s. En nu, een jaar later, produceren we al 14.000 liter en eigenlijk is dat wel straf voor een nieuw biertje”.
Het viertal heeft ook alles zelf ontworpen. De naam, het logo, het flesje, het glas en de website. “De naam was vlug gevonden,” vertelt Cloostermans. “Wij spelen zaalvoetbal bij ZFC ’t Zonneke, vandaar de link naar Soleil en de zon in onze logo.

Prijswinnende triple Soleil met de zon in het logo

Dubbel gouden medaille

Deze week kwam dan de kers op de taart. Triple Soleil werd in Londen gelauwerd met een dubbel gouden medaille op de European Beer Challenge 2022, in de categorie ‘Tripel bier’. “Meedoen aan de competitie was echter geen sinecure,” vertelt brouwer Wim. “We hebben op drie manieren moeten proberen om ons bier in Engeland te krijgen want er zijn heel wat restricties om alcoholische drank per post te versturen. We moesten het wel versturen, want wij zijn amateurbrouwers en hebben alle vier een fulltime job. We waren dus zelf niet bij de jurybeoordeling. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om een sixpack in Londen te krijgen”.

De jury beoordeelt het bier op verschillende criteria: smaak, kleur, aroma’s en schuimkraag. Per twee onderdelen krijg je een gouden medaille. “Wij wonnen op de vier onderdelen vandaar dubbel Goud” besluit de fiere brouwer.  “En ondanks deze award gaan we onze job zeker niet opzeggen. Dat is nooit de bedoeling geweest, voor ons is het voldoende wanneer we ergens op een terrasje zitten en de mensen zien genieten van ons bier”.

kasto80

Meest gelezen