Jérémie Makiese geflankeerd door zijn 4 dansers

Moment van de waarheid voor Jérémie Makiese: haalt België de finale van het Songfestival en wie zijn onze concurrenten?

Straks moet België zich in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival zien te kwalificeren voor de grote finale. Evident wordt dat niet voor onze kandidaat Jérémie Makiese, want de concurrentie is niet min. VRT NWS volgde de laatste repetities in Turijn en sprak er met de vocal coach van Jérémie. 

Laat ons beginnen met het minder goede nieuws: bij de bookmakers doet België het niet fantastisch goed. Daar bengelen we ergens onderaan de middenmoot. Nochtans heeft onze inzending wel degelijk verschillende troeven om een plaatsje in de finale te verdienen.

Met "Miss you" brengt België een degelijk liedje op het Songfestivalpodium: elementen van ballad, soul en zelfs gospel vloeien erin samen. Ideaal voor de soulstem van de 21-jarige Jérémie Makiese, die zich duidelijk heeft laten inspireren door zijn idool Michael Jackson. Ook het vocale talent zelf van Jérémie kan niet ontkend worden. Eerder won hij "The Voice Belgique" en op de repetities in Turijn maakte hij vaak een solide indruk. 

Ook tijdens de repetitie gisterennamiddag was dat het geval. Bij de belangrijke jury-halve-finale gisteravond ging het ook allemaal erg vlot, tot Jérémie een uitschuiver maakte bij zijn laatste noten. Mogelijk een duur foutje want het is op basis van die generale repetitie dat de vakjury's - die instaan voor de helft van de punten - hun punten bepalen.

BEKIJK - Jérémie Makiese tijdens zijn repetitie gisterenmiddag in de PalaOlimpico in Turijn:

Videospeler inladen...

Van stress is bij Makiese zelf alvast niet veel sprake, zo vertelde hij in "Het journaal", anderhalf uur voor de start van zijn halve finale. "Ik heb mijn nummer zo vaak gezongen, het gaat goed, alles is geregeld. Ik wil gewoon fun hebben, want ik heb zo hard gewerkt voor deze dag." 

Dat de bookmakers de kansen op een finaleplek voor België eerder laag inschatten, maakt weinig indruk op Makiese. "Dat is gokken. Ik ben naast zanger ook voetballer, en ik heb vaak gegokt en nooit gewonnen. Zoiets is geen exacte wetenschap", reageert hij. Makiese komt pas als 16e aan de beurt vanavond, en wil tot dan vooral "chillen met mijn dansers".

Videospeler inladen...

Stemcoach: "Jérémie is een prachtige zanger"

Ook stemcoach Ariadne van den Brande is naar Turijn afgezakt om de Belgische Songfestivalkandidaat te begeleiden. “Een zanger is als een sportman, dit is echt topsport. Er komt heel veel stress bij kijken want iedereen verwacht topprestaties. Dat instrument moet dus goed zitten", klinkt het.

En dat is zeker nodig voor "Miss you", het liedje van Jérémie. “Hij heeft een moeilijk nummer. Het is echt hoog voor een man, do#5, E5... Dat zijn behoorlijk hoge noten en dan moet die stem wel goed zitten", aldus Van den Brande. "Maar ik heb er absoluut vertrouwen in. Jérémie is een prachtige zanger", besluit ze. 

BEKIJK - Stemcoach Ariadne van den Brande vertelt hoe ze Jérémie vocaal begeleidt:

Videospeler inladen...

De concurrentie

In vergelijking met de eerste halve finale van dinsdag kondigt de tweede halve finale zich een stuk sterker aan. Jérémie krijgt af te rekenen met een aantal te duchten concurrenten waardoor de vrees bestaat dat het wel eens kantje boord zou kunnen zijn voor een finaleplaats, want die plaatsen zijn weggelegd voor de tien best scorende landen. Een van dé favorieten van de tweede halve finale komt tijdens de show trouwens net na België: de haast eeuwige kanshebber Zweden. 

BEKIJK - Cornelia Jakobs zingt "Hold me closer" voor Zweden:

De tweede halve finale opent dan weer met een knaller uit een ander Noord-Europees land. Misschien ken je de Finse rockband "The Rasmus" nog van hun hit "In the shadows" uit 2003? Ze wonnen dit jaar de Finse preselecties en staan dus op het Songfestivalpodium in Turijn.

BEKIJK - "The Rasmus" zingt "Jezebel" voor Finland:

Rauwe emotie en vocale uithalen krijgen we te horen van Nadir Rustamli uit Azerbeidzjan. "Fade to black" heet zijn liedje en donker is het zeker. Reken daar een goed uitgekiende act bij en je hebt een compleet plaatje voor een succesvol Songfestivalnummer.

BEKIJK - "Fade to black", het lied van Azerbeidzjan:

In totaal doen vanavond 18 landen mee aan de tweede halve finale. Dit is het volledige lijstje:

 • Finland - The Rasmus met "Jezebel"
 • Israël - Michael Ben David met "I.M."
 • Servië - Konstrakta met "In corpore sano"
 • Azerbeidzjan - Nadir Rustamli met "Fade to black"
 • Georgië - Circus Mircus met "Lock me in"
 • Malta - Emma Muscat met "I am what I am"
 • San Marino - Achille Lauro met "Stripper"
 • Australië - Sheldon Riley met "Not the same"
 • Cyprus - Andromache met "Ela"
 • Ierland - Brooke met "That's rich"
 • Noord-Macedonië - Andrea met "Circles"
 • Estland - Stefan met "Hope"
 • Roemenië - WRS met "Llámame"
 • Polen - Ochman met "River"
 • Montenegro - Vladana met "Breathe"
 • België - Jérémie Makiese met "Miss you"
 • Zweden - Cornelia Jakobs met "Hold me closer"
 • Tsjechië - We are domi met "Lights off"

Meest gelezen