Demonstranten in 2017 in El Salvador die de vrijlating van verschillende vrouwen in dezelfde situatie als Esme eisen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouw in El Salvador krijgt na miskraam 30 jaar gevangenisstraf voor moord

In het Latijns-Amerikaanse land El Salvador is een vrouw tot 30 jaar cel veroordeeld voor moord na haar miskraam in 2019. El Salvador heeft één van de strengste abortuswetten in de wereld, vrouwen moeten er bewijzen dat hun miskraam of vroeggeboorte "spontaan" is gebeurd. Dit is meestal onmogelijk, waardoor de vrouwen veroordeeld worden op basis van moord en een celstraf tot 40 jaar kunnen krijgen.  

Een 28-jarige vrouw in het Latijns-Amerikaanse land El Salvador is veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar nadat ze beschuldigd werd van moord na haar miskraam in 2019. De vrouw, die enkel als Esme geïdentificeerd wil worden, zocht in 2019 verloskundige hulp in een openbaar ziekenhuis. Ze werd er echter aangeklaagd en vastgehouden voor moord. 

"Esme's veroordeling is een vernietigende stap terug voor de vooruitgang die is geboekt in de onwettige criminalisering van vrouwen met verloskundige noodsituaties in El Salvador", aldus Paula Avila-Guillen, uitvoerend directeur van het Women's Equality Center. El Salvador behoort tot de 5 landen die abortus volledig verbieden en criminaliseren.

Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor verkrachtingen, incest of als het leven van de vrouw in gevaar is. Indien een vrouw niet kan bewijzen dat haar miskraam "spontaan" gebeurd is, wordt ze veroordeeld tot een lange gevangenisstraf op basis van moord. In de voorbije 20 jaar kregen ongeveer 180 vrouwen een gevangenisstraf voor moord na een verloskundig noodgeval. 

Waarschuwing voor de Verenigde Staten

Avila-Guillen raadt de Verenigde Staten aan om de zaak in El Salvador goed in de gaten te houden "om precies te begrijpen wat een toekomst zonder Roe inhoudt". 

Vorige week lekte een ontwerptekst van het Amerikaans Hooggerechtshof uit dat het historisch arrest "Roe versus Wade" uit 1973 ongedaan wil maken. Dat arrest garandeert het federale grondwettelijk recht op abortus. Als dat verdwijnt, zouden Amerikaanse staten zelf kunnen beslissen om abortus te beperken of te verbieden.

Meest gelezen