Spaarrekening, vastgoed, aandelen of goud? Zo kan je je geld het beste laten renderen nu leven duurder wordt

Hoe kan je spaargeld of andere inkomsten het beste laten renderen? Die vraag dringt zich steeds meer op nu de inflatie de pan uit swingt en het leven almaar duurder wordt. Wij gingen te rade bij financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck (VRT NWS) en expert Erik Joly (ABN Amro).

In vergelijking met een jaar geleden is het leven ruim 8 procent duurder geworden. Dat voelen we allemaal als we inkopen gaan doen, aan een tankstation stoppen of onze energie-afrekening krijgen. Tegelijkertijd is het gedaan met de lage rentevoeten. Wie over 20 jaar wil lenen, betaalt nu al ruim de helft meer rente dan in januari

Voor veel mensen wordt het moeilijk om nog wat geld opzij te zetten op het einde van de maand. Wie daar wel in slaagt, vraagt zich af wat hij of zij nu het beste doet met dat spaargeld. We onderzochten 5 mogelijkheden en bundelen de voor- en nadelen, en enkele tips.

Een aantal begrippen:

  • Inflatie: het inflatiecijfer geeft het gemiddelde niveau aan waarmee prijzen zijn gestegen. Als de inflatie ruim 8 procent bedraagt (zoals nu het geval is) betekent dit dat producten die een jaar geleden samen nog 100 euro kostten, nu gemiddeld 108 euro kosten.
  • Rente: intrest of rente is de vergoeding die je betaalt of ontvangt, uitgedrukt in een percentage van het bedrag dat je leent of uitleent.
  • Aandeel: als je belegt in aandelen, koop je een stukje eigendom van een bedrijf. Je profiteert dan van dividend- of winstuitkeringen en koersstijgingen.
  • Obligatie: als je belegt in obligaties financier je leningen van grote bedrijven of overheden. Je ontvangt rente en krijgt op het einde van de looptijd je inleg terug.

Het spaarboekje

Volgens de meest recente cijfers van Belgostat hebben Belgen samen ruim 298 miljard euro op spaarboekjes staan. We kiezen er dus massaal voor en daar zijn volgens financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck een aantal goede redenen voor.

"Het spaarboekje blijft de veiligste manier om geld weg te zetten want het heeft een aantal troeven", vertelt hij. "Je kan altijd aan je geld. Stel dat je bank overkop gaat, dan ben je bovendien beschermd voor 100.000 euro per persoon. Het is daarnaast een simpel product dat iedereen begrijpt en waarvan iedereen weet wat het is. En je krijgt ook altijd een beetje rente want banken zijn verplicht om een minimumrente van 0,11 procent te geven per jaar op gereglementeerde spaarrekeningen."

Op een spaarrekening maak je dus ieder jaar een beetje winst, maar het probleem is dat de inflatie hoger ligt dan de rente. Van Droogenbroeck geeft een voorbeeld: "Stel dat je begin vorig jaar 1.000 euro op je spaarboekje had staan aan 0,11 procent rente, dan heb je na een jaar 1.001,1 euro. Maar het leven is datzelfde jaar wel 3,2 procent duurder geworden, waardoor je aan koopkracht verliest".

Bekijk hier het verschil in inflatie en rente tussen 2003 en 2020:

Wie wil dat zijn geld rendeert, is dus niet altijd het beste af met een rijkgevuld spaarboekje. Toch laat je beter altijd een bepaald bedrag staan, adviseert financieel expert Erik Joly. "Het is altijd slim om 3 tot 6 keer je netto maandloon als "ijzeren" spaarreserve te houden. Dat kan dienen voor onvoorziene uitgaven. Als je meer hebt dan dat, kan je beginnen denken aan andere manieren om je geld te laten renderen."

Aandelen en obligaties

Twee mogelijkheden zijn beleggen in aandelen of obligaties. Dat kan op de beurzen, maar ook die liggen wakker van de hoge inflatie. Is het dan wel slim om nu te beleggen?

"Je weet op voorhand nooit of het een goed of slecht instapmoment is", antwoordt Van Droogenbroeck. "Niemand kan de toekomst voorspellen, ook niet op de beurs. Het is daarom altijd raadzaam om er gespreid in te stappen en dus niet al je aandelen op één moment te kopen."

Ook Joly heeft tips voor wie begint met beleggen. "Je moet er altijd naartoe trekken met geld dat je de komende 7 à 8 jaar niet nodig hebt", benadrukt hij. "De beurzen blijven altijd onzeker op de korte termijn, op lange termijn geeft het de mogelijkheid om je kapitaal te laten renderen."

"Daarnaast moet je zorgen dat je goed diversifieert. Leg niet al je eieren in één mand, maar zorg dat je voldoende spreidt over regio's en sectoren", geeft hij mee.

Bekijk hier de "Stel je vraag" met Michaël Van Droogenbroeck over ons spaargeld:

Videospeler inladen...

Maar van welke bedrijven koop je dan het beste aandelen? Joly raadt aan om te kiezen voor ondernemingen die de gestegen energiekosten, verpakkingskosten en loonkosten kunnen doorrekenen. "Die zullen in staat zijn om hun winsten op peil te houden en zullen in theorie hun dividenden kunnen handhaven", zegt hij. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan bedrijven in de farmasector of bepaalde voedings- en drankenconcerns."

Minder slim is het volgens hem om in te zetten op technologiebedrijven die nog niet onmiddellijk winst zullen maken. "Doordat de winsten van dit soort bedrijven meestal pas binnen een aantal jaren exponentieel groeien, zijn deze zeer gevoelig voor rentestijgingen omdat een euro of dollar vandaag meer waard is dan binnen vijf jaar."

Volgens beide experten zullen aandelen door de stijgende rentevoeten concurrentie krijgen van obligaties. "Obligaties zijn lang oninteressant geweest door de lage rente", weet Van Droogenbroeck. "Nu de rente stijgt, kunnen ze weer interessanter worden."

"Zeker in Amerikaanse dollar is het al uitgesproken", voegt Joly toe. "Je kan op looptijden van 2 à 3 jaar nettorendementen halen van 3 procent, maar daarmee cover je de inflatie nog niet en je hebt het risico van de wisselkoers met de dollar. In euro is het nog iets moeilijker, maar ook hier zie je dat bepaalde obligaties al iets geven qua rendement." 

Vastgoed

Bij vastgoed moet je een onderscheid maken tussen een huis of appartement dat je koopt om zelf in te wonen of vastgoed dat je koopt om te verhuren. "Dat eerste is op alle vlakken de beste investering", denkt Van Droogenbroeck. "Je moet niet meer huren, het is financieel interessant en wellicht ook emotioneel."

Iets kopen om te verhuren, is een ander paar mouwen. "Dat is in ons land heel lang populair geweest omdat je kon uitgaan van een dubbel rendement: enerzijds de huurinkomsten en anderzijds het vastgoed zelf dat in waarde steeg."

"De vastgoedprijzen zijn de laatste jaren fenomenaal gestegen, zeker door die lage rente", weet Van Droogenbroeck. "Maar dat is nu aan het veranderen, lenen is duurder geworden. Het is geen exacte wetenschap, maar de verwachting is dat de prijzen van vastgoed zullen stabiliseren of misschien zelfs corrigeren."

Ook Joly ziet een aantal nadelen aan het kopen van vastgoed om te verhuren op dit moment. "De markt is duur, je lening wordt duurder en je steekt behoorlijk wat geld in één bepaald appartement of huis." Hij adviseert daarom om steeds geld te spreiden over roerende en onroerende goederen.

Investeren

Geld moet rollen, hoor je wel eens, maar is het slim om op dit moment producten aan te kopen of wacht je beter even af? Ook dat is moeilijk te voorspellen, maar je behoudt in ieder geval altijd best een financiële buffer. 

Heb je nog iets op overschot, dan is het volgens Joly niet per se beter om te wachten. "Rekening houdend met de verwachte evolutie van de grondstoffen, de verstoorde aanvoerketens en de inflatieteneur lijkt het mij dat de prijzen eerder zullen stijgen dan dalen", is zijn voorzichtige prognose. "Als je dus weet dat je binnen dit en drie maanden bijvoorbeeld een elektrische fiets nodig hebt, dan zou ik hem nu bestellen. De kans is anders reëel dat je meer zal moeten betalen."

Goud

En dan is er natuurlijk ook nog goud. Is dat een zinvolle investering op dit moment? "Het is een vraag die altijd gesteld wordt op het moment dat de beurzen het slecht doen, maar het is moeilijk hier een zinvol antwoord op te geven", aldus Van Droogenbroeck. "Goud heeft het grote nadeel dat het een dode belegging is. Als je op goud rendement wil halen, ben je overgeleverd aan de goudprijs en dat is de wet van vraag en aanbod. Het levert tussen koop en verkoop geen dividend of intrest op." 

En er spelen momenteel nog een aantal andere zaken in het nadeel van goud, zegt Joly. "Goud is doorheen de tijd behoorlijk duur geworden, je koopt het dus zeker niet goedkoop. Daarnaast wordt het verhandeld in dollar en door de stijging van de dollar wordt het voor alle beleggers die niet in dollar handelen duurder om goud te kopen."

Maar goud kan volgens beide experten wel handig zijn als buffer in je portefeuille. "Vaak wordt gezegd: goud kan een soort brandverzekering zijn", legt Van Droogenbroeck uit. "Je neemt het niet met plezier, maar als de rest het slecht doet of in de fik schiet, is er dat. De goudprijs is vaak de kanarie in de koolmijn, en geeft aan als er onzekerheid is op financiële markten."

Conclusie

"Er is geen juist of fout", beklemtoont Van Droogenbroeck. "Het hangt af van de marge die mensen hebben en van hun risicoprofiel. Het blijft altijd een persoonlijke keuze, maar het is wel goed om erover na te denken. Het kan dat die oefening opnieuw eindigt bij het spaarboekje, maar dan heb je er wel over nagedacht. Ik zou zeggen: informeer u en maak dan een beslissing."

Doe het inderdaad niet onbezonnen en spreid je risico's, besluit Joly. "Leg niet al je eieren in dezelfde mand en stap er met mondjesmaat in."

Meest gelezen