De journalist die miljoenen Arabieren bereikte: dit was Shireen Abu Akleh, die gedood werd tijdens haar verslaggeving

Ze stond meer dan 20 jaar als journaliste aan de frontlinie in het conflict tussen Israël en Palestina. Voor vele miljoenen Palestijnen is ze zowat de meest bekende en gewaardeerde journaliste en nieuwszender Al Jazeera omschrijft haar als een pionier, moedig en aardig. Wie was Shireen Abu Akleh, de 51-jarige Palestijnse journaliste die is doodgeschoten tijdens haar verslaggeving op de Westelijke Jordaanoever?

De dood van Shireen Abu Akleh komt als een schok binnen de Arabische wereld. "Toen ik het nieuws vanmorgen binnenkreeg op mijn smartphone kon ik het niet geloven", vertelt VRT NWS-journalist Majd Khalifeh in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Je kunt haar nooit overschatten. Haar naam, haar werk heeft miljoenen Arabieren wereldwijd bereikt. Je zag haar altijd vanaf de eerste seconde bij elke escalatie in het Israëlisch-Palestijns conflict. Ook nu weer." 

"Abu Akleh wist dat er spanningen waren rond de stad Jenin (op de Westelijke Jordaanoever, red.) en dat het Israëlische leger er ging binnenvallen. Ze stond altijd aan de frontlinie, waardoor heel veel Arabieren enorm veel respect voor haar hebben gekregen. Haar manier van vertellen en haar stem zijn van grote waarde."

Herbeluister het gesprek met VRT NWS-journalist Majd Khalifeh over de dood van Shireen Abu Akleh uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Shireen Abu Akleh gaat al in 1997 aan de slag als journaliste bij Al Jazeera, een jaar na de oprichting van de Arabische nieuwszender. Abu Akleh is op dat moment 26. In 2000 brengt ze verslag van de tweede Palestijnse Intifada, de volksopstanden die ontstonden na het bezoek van Israëlisch premier Ariel Sharon aan de Tempelberg, wat haar naam en faam oplevert.

Shireen Abu Akleh staat symbool voor de journalistiek in de Arabische wereld en ver daarbuiten
Majd Khalifeh, buitenlandjournalist VRT NWS

Maar ook tijdens elk daaropvolgend conflict tussen Israël en Palestina, tijdens de oorlogen in de Gazastrook in 2008, 2009, 2012, 2014 en 2021, en tijdens de oorlog in Libanon in 2006 staat ze aan de frontlinie. "Ze was een pionier, een bron van inspiratie voor ons allen", zeggen collega's van Al Jazeera.

"Ze was een moedige journalist", vertelt Givara Budeiri, voormalig journalist van Al Jazeera. "Ze ging nooit een opdracht uit de weg en was nooit bang. Behalve om bovenop hoge gebouwen te staan."

Het lichaam van Shireen Abu Akleh, op brancard en bedekt met een Palestijnse vlag, wordt rondgedragen door de straten van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Veel Palestijnen omschrijven Abu Akleh als de journalist die het Palestijnse volk een stem gaf. Zelf zei ze ooit dat ze aan journalistiek deed om dicht bij het volk te zijn. "Het is misschien moeilijk om de realiteit te veranderen, maar ik ben tenminste in staat om de wereld hun stem te laten horen."

"Belangrijk om te weten is ook dat ze afkomstig is uit Jeruzalem, een christelijke achtergrond heeft en geen moslim is", zegt Majd Khalifeh. "Dat geeft haar nog meer een verenigde persoonlijkheid die symbool staat voor alle Palestijnen samen. Ze is bij uitstek het symbool van de journalistiek in de Arabische wereld en ver daarbuiten. Haar stem zal niet snel vergeten worden."

BEKIJK - Een reportage uit "Het journaal" over de dood van Shireen Abu Akleh (de beelden kunnen schokkend worden ervaren):

Videospeler inladen...

Meest gelezen