Archieffoto
Radio 2

Brouwerij verliest 1.500 liter bier door problemen met waterleiding in Ruddervoorde

In Ruddervoorde bij Oostkamp viel de druk op het leidingswater af en toe weg door werken en dat had grote gevolgen voor brouwerij Stokhove. Om hun bier te laten afkoelen wordt er leidingswater gebruikt, maar er kwam amper iets uit de leiding. Hierdoor ging er 1.500 liter aan hun bier, de triple Joe, verloren.

De afgelopen dagen zat er in Ruddervoorde en Waardamme minder druk op het leidingswater en had het water een vreemde kleur. De meeste inwoners hebben niet al te veel last gehad van die storing, maar brouwerij Stokhove verloor er 1.500 liter bier door.

Voor hun bier triple Joe werken ze met het ingrediënt wort, dat is een suikermengsel. Dat wordt eerst gekookt, maar het brouwsel moet daarna binnen het uur weer afgekoeld worden. Dat moet zo snel gebeuren om bacteriën te voorkomen. Voor dat koelproces wordt er leidingswater gebruikt. Maar net op het moment dat ze wilden koelen, viel de waterdruk zo goed als weg. Daardoor is de wort enkele uren blijven aanleunen tegen de kooktemperatuur. De smaak van de triple Joe voldeed niet meer aan de kwaliteitseisen. Het brouwsel ging dus verloren.

Druk op het water is hersteld

Het mislukte bier zal samen met de dienst accijnzen vernietigd worden. "Het probleem is dat het bier in de tank moet blijven tot de dienst is langsgekomen, zodat ze ons kunnen controleren. Hierdoor draaien we zeker nog 2 weken verder op slechts de helft van de capaciteit", zegt Levi Høgenhall van de brouwerij. "Op dit moment produceren we bier om de voorraad van komende zomer aan te sterken. Met het bier dat we nu kwijt zijn, lopen we heel wat geld mis. In totaal zo'n 8.000 euro."

"De problemen zijn intussen weer opgelost", zegt Jan Van der cruysse, de woordvoerder van de Watergroep. "Er waren 2 problemen. Er was een waterlek bij de aanvoer, maar tegelijkertijd waren er geplande werken bezig aan verschillende leidingen, waardoor die tijdelijk buiten gebruik waren. De watergroep heeft onmiddellijk een team ter plaatse gestuurd en rond 21 uur gisterenavond was het probleem opgelost."

Meest gelezen