"Op een gegeven moment is het op" en "schone lei voor Mahdi": Ivan De Vadder en Pieterjan De Smedt over ontslag Beke

CD&V zit in een crisis, zoveel is duidelijk. Met het ontslag van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, enkele dagen na het aangekondigde vertrek van voorzitter Joachim Coens, valt opnieuw een CD&V-kopstuk van zijn voetstuk. Wetstraatjournalisten Ivan De Vadder en Pieterjan De Smedt analyseren het ontslag van Beke en de tumultueuze periode binnen de christendemocratische partij. "Op een gegeven moment is het op."

"Ik doe dit om de partij zuurstof te geven. Om de nieuwe voorzitter kansen te geven." Na partijvoorzitter Joachim Coens zet nu ook Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke een stap opzij. Al maandenlang hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van de Limburgse minister. Als minister lag Beke om de haverklap onder vuur. Gisterenavond kondigde hij op een persconferentie, geflankeerd door zijn vrouw en kinderen, zijn ontslag aan.

Bekijk hier hoe Wouter Beke zijn ontslag als minister aankondigde:

Videospeler inladen...

Waarom nu opstappen?

Waarom Wouter Beke net nu een stap opzij zet, is volgens Wetstraatjournalist Ivan De Vadder niet helemaal duidelijk. De CD&V'er zegt dat de dood van een baby in een crèche eind februari enorm op hem heeft gewogen. Daarnaast haalt Beke scherp uit naar de media. "Klassieke media hebben een trechterfunctie", zegt hij. "Als ze die niet vervullen, moeten ze niet schrikken dat de samenleving polariseert." In "De afspraak" zegt Ivan De Vadder dat Beke een punt heeft. "We zijn genadeloos geweest. Ook nu zijn de reacties vernietigend."

Volgens Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt mogen kritische media een minister niet in de weg staan. "Als een minister solide zit, een goed verhaal heeft, dan komt die dat ook wel te boven. Dat was hier wel een probleem", zegt hij in "Laat".

Iedereen vraagt al maanden lang om zijn ontslag. Waarom heeft hij dat de vorige voorzitter niet gegund?

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder

Opvallend volgens De Vadder is een derde punt dat Beke aanhaalt. Hij wil meer zuurstof geven aan de partij en de nieuwe voorzitter een kans geven. "Dat zinnetje valt me toch op", zegt De Vadder. "Iedereen vraagt al maanden lang om zijn ontslag. Waarom heeft hij dat de vorige voorzitter niet gegund? Hier is iets gebeurd", stelt De Vadder vast. 

De kans is groot dat die nieuwe voorzitter Sammy Mahdi wordt, de huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Voor de aankondiging van Beke is er een gesprek geweest met Mahdi en Joachim Coens. "Of het ontslag er komt op aansturen van Sammy Mahdi is nog niet duidelijk, maar het helpt hem wel. Mocht hij de voorzitter worden, dan kan hij met een schone lei beginnen", zegt De Smedt. Beke gaf aan in zijn speech Mahdi te steunen als kandidaat-voorzitter.

BEKIJK - In "De afspraak" zoekt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder uit waarom Wouter Beke nu opstapt:

Videospeler inladen...

De bal ging vorige week aan het rollen, stelt Pieterjan De Smedt vast. Toen kwam uit De Stemming - een onderzoek van VRT NWS en De Standaard - uit de bus dat CD&V met 8,7 procent van de stemmen de kleinste partij was op het moment van de bevraging . "Die peiling werd genomen vlak nadat de problemen bij de kinderopvang naar boven waren gekomen", legt De Smedt uit. Voorzitter Joachim Coens kondigde zijn vertrek aan vlak na de peiling. "Meer en meer ogen gingen daarna richting Wouter Beke", zegt De Smedt. "Vanuit de partijtop wordt dan ook gekeken naar de Vlaamse regering en dus ook naar Beke."

De Vadder en De Smedt halen ook een interview aan met Liesbeth Van der Auwera, CD&V-burgemeester van het Limburgse Bree in "De ochtend" op Radio 1. Zij stelt dat Wouter Beke een intelligente man is, maar niet het talent heeft om empathisch met mensen om te gaan. "Dat is heel hard binnengekomen. Op een zeker moment is alles op", zegt De Smedt.

Schoon schip bij CD&V

Ivan De Vadder noemt de slechte peiling een wake-upcall bij de christendemocraten. "Misschien is doorgedrongen bij de partij dat het cijfer van de peiling eigenlijk niet het belangrijkste gegeven is, maar de hele analyse die er achter zit waaruit blijkt dat de partij echt een fundamenteel probleem heeft."

De vraag is: is de partij nog te redden met pure communicatie. Ik vrees dat er veel meer aan de hand is.

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder

De partij beseft dus dat het tijd is om in de spiegel te kijken. Gisterenavond is op de partijraad van CD&V de knoop doorgehakt dat er ten laatste op 15 juli een nieuwe voorzitter moet zijn. Volgens De Smedt wordt er vooral gekeken naar Sammy Mahdi als jong en fris uithangbord van de christendemocraten en geniet hij de steun van de partijtop.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.
Nicolas Maeterlinck

Mahdi moet ook een oplossing bieden voor de krakkemikkige communicatie bij CD&V. "Hij past veel beter in dat profiel", stelt De Vadder vast. "De vraag is: is de partij nog te redden met pure communicatie. Ik vrees dat er veel meer aan de hand is." Ook De Smedt wacht af hoe CD&V zich uit deze crisis kan wurmen. "Een partij in crisis maakt rare sprongen, het wordt dus afwachten wat er gebeurt."

BEKIJK - Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt analyseert het ontslag van Wouter Beke in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen