Bewakingsbeelden tonen hoe Russische militairen twee burgers in Kiev neerschieten

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft bewakingsbeelden in handen gekregen waarop te zien is hoe twee Oekraïense burgers neergeschoten worden door Russische soldaten. Volgens CNN zijn de slachtoffers de eigenaar van een autozaak en een 68-jarige bewaker van die zaak. De feiten dateren van 16 maart, drie weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne, eind februari, zijn al veel gruwelijke beelden opgedoken van de oorlog. Beelden die later, voor het Internationaal Strafhof, gebruikt kunnen worden om mogelijke oorlogsmisdaden te bewijzen. 

CNN komt nu met beelden die volgens de Amerikaanse nieuwszender mogelijk indruisen tegen de regel dat er tijdens een oorlog nooit rechtstreeks burgers mogen worden aangevallen. CNN heeft namelijk de hand kunnen leggen op beelden waarop te zien is hoe twee mannen worden neergeschoten door Russische militairen. 

De beelden dateren van 16 maart, het begin van de oorlog in Oekraïne, toen Russische troepen probeerden de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Het gaat om bewakingsbeelden, gemaakt door camera’s bij een autodealer, langs een toegangsweg van Kiev.

Neergeschoten

Op beelden van de buitenkant van de garage is te zien hoe vijf militairen proberen in te breken. Op binnenbeelden is dan weer te zien hoe twee mannen zich aankleden, om de militairen tegemoet te treden. Volgens CNN was de ene man de eigenaar van de zaak, terwijl de andere man een 68-jarige bewaker was. Ondanks waarschuwingen dat de Russen dichterbij aan het komen waren, hadden de mannen besloten om ter plaatse te blijven.

Op de bewakingsbeelden die CNN heeft, is te zien hoe de twee burgermannen eerst bij het hek van de garage een jas laten doorzoeken door de militairen, waarna zowel de militairen als de twee mannen elk weer hun weg gaan. Maar meteen daarna duiken de militairen weer op en schieten ze de twee mannen neer, in de rug.

CNN maakte er deze reportage over.  Opgelet: deze beelden kunnen als schokkend ervaren worden:

Even later staat de bewaker weer op: hij hinkt, maar leeft nog. Op beelden van een andere camera is vervolgens te zien hoe de man weer binnengaat, om te bellen naar lokale, Oekraïense strijders. 

CNN sprak met één van die strijders, die nog met de neergeschoten bewaker heeft gesproken. Volgens de bewaker hadden de militairen hem bij het hek om sigaretten gevraagd, alvorens hem in de rug neer te schieten. 

Toen de lokale, Oekraïense strijders de bewaker ter hulp kwamen, had de man al veel bloed verloren. Toen een lokale strijder ter plaatse kwam, om de gewonde man te helpen, begonnen de Russen opnieuw te schieten. De strijders waren niet opgewassen tegen de zware wapens die de Russen hadden en moesten zich terugtrekken. 

Zowel de bewaker als de garagehouder is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. Op de bewakingsbeelden is nog te zien hoe de Russische militairen achteraf in de autozaak aan het drinken zijn en de zaak plunderen. 

Meest gelezen