Radio 2

Code oranje in bos- en natuurgebieden voor heel Vlaanderen: risico op natuurbrand

In de bos- en natuurgebieden in Vlaanderen geldt sinds vandaag code oranje. Dat staat op de website van het agentschap Natuur en Bos. Door de aanhoudende droogte is het risico groter dat er brand uitbreekt. Het agentschap roept daarom op geen vuurtjes te stoken of te roken in de natuur en dat al zeker tot maandag. 

Bij code oranje is het erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Het agentschap Natuur en Bos vraagt daarom om voorzichtig te zijn. "Rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden", staat onder meer op de website te lezen. 

Natuurbeheerders en de brandweer zijn bij code oranje zeer waakzaam. De brandweer zal ook versterkt uitrukken als ergens een natuurbrand uitbreekt, met meer materieel en mankracht. 

DE CODES

GROEN: weinig gevaar
 • Geen bijzonder risico op natuurbrand
 • Bij natuurbrand rukt brandweer uit op normale sterkte
GEEL: gevaar
 • Risico op natuurbrand wordt groter door droger wordende natuur
 • Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam
 • Bij natuurbrand rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte
ORANJE: hoog gevaar
 • Erg droog en brandgevaarlijk in de natuur
 • Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam
 • Oproep om niet te roken en kinderen niet alleen te laten, vuur maken is verboden
 • Bij natuurbrand rukt brandweer versterkt uit (meer mankracht en materieel)
ROOD: acuut hoog gevaar
 • Extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur
 • Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam
 • Toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden, vuur maken is verboden
 • Bij natuurbrand, rukt brandweer steeds uit met groot materieel (extra materieel en mankracht)
 • Brandtorens worden bemand tenzij anders overeengekomen

"Code oranje heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden die wij beheren, maar het brandgevaar is natuurlijk hetzelfde op andere domeinen", voegt het agentschap nog toe. "Daarom adviseren we om ook op die plaatsen even voorzichtig te zijn."

Erg droge lente

"Wat we vaststellen op dit ogenblik is dat we een uiterst droge lente meemaken", bevestigt weerman Frank Deboosere. "In de maand maart heeft het in Ukkel 2 liter per vierkante meter geregend. Dat is echt twee keer niks. Het heeft nog nooit zo weinig geregend als de voorbije maand maart."

"In het begin van de maand april heeft het eventjes iets gedaan, we komen daar aan 37 liter per vierkante meter, maar dat is nog altijd maar twee derde van wat er op een normale maand valt", duidt hij. En ook in mei hebben we nog niet veel neerslag gezien. 

"We hebben al meegemaakt dat hectaren bos- en heidegebied afbranden. Dat is echt niet nodig als we met zijn allen die inspanning willen leveren", zegt weerman Frank Deboosere in "VRT NWS live":

Videospeler inladen...

Tips om brand te voorkomen

"We willen de mensen vragen om extra waakzaam te zijn", voegt Alain Habils van de brandweerzone Vlaams-Brabant West toe. "Het is niet omdat de natuur er langs de buitenkant groen uitziet, dat die niet droog genoeg is om snel in brand te schieten."

Het is niet omdat de natuur er langs de buitenkant groen uitziet, dat die niet droog genoeg is om snel in brand te schieten
Alain Habils - brandweerzone Vlaams-Brabant West

Habils geeft graag een aantal tips mee. "Mensen die roken en langs het autoraam soms nonchalant een peuk de natuur in gooien, doen dat beter niet. Wees ook voorzichtig met afval", waarschuwt hij. "Het is eerder uitzonderlijk, maar soms kan de reflectie van het zonlicht in glas voor een brand zorgen." Ook een warm gelopen auto parkeer je best niet op hoog gras. "Door de hitte kan dat gras ook vuur vatten."

Als je toch iets zou zien smeulen in de natuur, verwittig je best meteen de brandweer. "We kunnen er beter zo snel mogelijk bij zijn. Eens een natuurbrand een zekere proportie aanneemt, valt hij heel moeilijk te blussen." 

Code oranje geldt nog zeker tot maandag en kan mogelijk verlengd worden. Meer informatie vind je op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

In Wallonië geldt zelfs code rood voor de Hoge Venen. Bepaalde paden in het natuurreservaat zijn afgesloten omdat het risico op brand te groot is.

Meest gelezen