Finland stap dichter bij NAVO-lidmaatschap: president en premier spreken zich uit voor toetreding, Rusland is ontstemd

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin hebben zich voor een "onverwijlde" toetreding tot de NAVO uitgesproken. In een gemeenschappelijke mededeling zeggen ze dat NAVO-lidmaatschap Finland veiliger zou maken en Finland ook de hele militaire alliantie zou versterken. Er wordt nu verwacht dat het land over enkele dagen definitief zal beslissen over een aanvraag tot toetreding. Rusland reageert ontstemd en ziet de uitbreiding van de NAVO naar Finland als een bedreiging voor de eigen veiligheid.

De Finse premier Sanna Marin maakte een maand geleden al duidelijk dat ze voor toetreding tot de NAVO was. Een opvallende breuk met het verleden, want Finland heeft, net als Zweden, een lange geschiedenis van neutraliteit in tijden van oorlog, maar sinds de Russische invasie van Oekraïne groeide de steun onder de bevolking om lid te worden van de NAVO. Finland deelt een 1.300 kilometer lange grens met Rusland. 

Met de gemeenschappelijke mededeling van de premier en president Sauli Niinistö wordt nu een proces in gang gezet om de definitieve politieke beslissing te nemen. Wellicht valt die over enkele dagen, na een parlementair debat. Al is goedkeuring van het parlement eigenlijk niet nodig.

Als het van de premier en de president afhangt, moet Finland meteen het lidmaatschap aanvragen. "Deze lente heeft een belangrijke discussie plaatsgevonden over het mogelijke NAVO-lidmaatschap van Finland. Er is tijd nodig geweest om het parlement en de hele samenleving hun standpunten te laten innemen. Er is tijd nodig geweest voor nauwe internationale contacten met de NAVO en zijn lidstaten en met Zweden. We wilden deze discussie de nodige ruimte geven. Nu het moment nabij komt om de beslissing te nemen, geven we onze standpunten, ook ter informatie voor de verschillende partijen in het parlement", luidt het.

De premier en de president zijn ervan overtuigd dat lidmaatschap van de NAVO zowel voor het land als het bondgenootschap een goede zaak zou zijn. Het zou de veiligheid van Finland verhogen en tegelijk "de volledige defensie-alliantie versterken". Finland heeft inderdaad voor een bevolking van 5,5 miljoen inwoners een relatief sterk leger.

Finse premier Sanna Marin: "We mogen niet naïef zijn als het over Rusland gaat"

Videospeler inladen...

Rusland reageert misnoegd

Er wordt verwacht dat ook Zweden de komende dagen een beslissing zal nemen over NAVO-lidmaatschap. Volgens de Zweedse pers staat begin volgende week een parlementair debat gepland, waarna de regering de formele beslissing zou nemen. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg herhaalde vandaag nog eens dat als de twee landen lid willen worden, de toetreding snel afgerond zou kunnen zijn. Mogelijk al dit jaar.

Rusland van zijn kant heeft gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen" als Finland en Zweden zouden toetreden tot de NAVO. Moskou ziet de uitbreiding van de alliantie naar Finland en Zweden als een bedreiging voor de eigen veiligheid. "De uitbreiding van de NAVO en de toenadering van de alliantie tot onze grenzen maken de wereld en ons continent niet stabieler en veiliger", laat het Kremlin weten.

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) werd in 1949 opgericht, in de eerste plaats tegen de dreiging van Rusland en zijn bondgenoten. Dat uitgangspunt is vandaag de dag weer brandend actueel. De kerngedachte van het bondgenootschap is nauwe militaire samenwerking en collectieve verdediging. In artikel 5 van het stichtingsverdrag staat dat als een van de lidstaten wordt aangevallen, het hele bondgenootschap wordt aangevallen en de NAVO dat land dus mee zal helpen verdedigen.

De NAVO telt momenteel 30 leden. Als Finland en Zweden zouden toetreden, worden dat er dus 32. 

Bert De Vroey: "Russische reactie lijkt een beetje op de-escalatie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen