Gouverneur Lantmeeters verscherpt droogtemaatregelen: verbod op  onttrekken van water uit beken in Zuid- en West-Limburg

Vanwege de aanhoudende droogte heeft Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters extra maatregelen genomen: er mag geen water onttrokken worden uit beken in grote delen van Zuid- en West-Limburg. Metingen tonen aan dat het waterpeil in enkele waterlopen sterk gedaald is.

Sinds 1 januari 2022 is er in Limburg een permanent onttrekkingsverbod uit de ecologisch meest kwetsbare waterlopen. Die liggen vooral in het noorden en oosten van Limburg. En daar komt morgen een tijdelijk onttrekkingsverbod bij voor een heel aantal extra beken. De aanleiding hiervoor is het uitzonderlijk droge weer van de afgelopen periode.

Metingen tonen aan dat de peilen en debieten in enkele waterlopen sterk gedaald zijn. Bovendien wordt er voor de komende 2 weken geen verbetering verwacht. En daarom is er vandaag een droogte overleg geweest, en daar heeft gouverneur Jos Lantmeeters beslist om tijdelijk een bijkomend onttrekkingsverbod in te stellen. 

Het bijkomend verbod geldt vooral voor beken in Zuid- en West-Limburg:

  • Het volledige stroomgebied van de Melsterbeek en zijbeken zoals de Molenbeek en de Cicindria, het volledige stroomgebied van de Herk en zijbeken, het volledige stroomgebied van de Mombeek en zijbeken in de gemeenten Gingelom, Heers, Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Kortessem, Hoeselt, Alken, Tongeren, Diepenbeek, Hasselt, Nieuwerkerken, Herk-de-Stad en Halen.
  • Het volledige stroomgebied van de Zwarte Beek in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Beringen, Heusden-Zolder, Lummen, Herk-de Stad en Halen.
  • De stroomgebieden van de Velpe en zijbeken en de Gete en zijbeken in Herk-de-Stad en Halen, met uitzondering van de Velpe en Gete zelf.
In het gele gebied is er het extra tijdelijke onttrekkingsverbod

Het blijft mogelijk om water te onttrekken uit waterlopen waar er geen verbod van kracht is. Landbouwers die dat willen doen, moeten daarvoor wel een vergunning aanvragen. Daarnaast kan er ook gezuiverd afvalwater bij Aquafin worden afgehaald.

Nog geen probleem voor drinkwater

Voor drinkwater is er momenteel geen probleem in Limburg.  Maar Limburgers moeten wel best doordacht omgaan met het kostbare goed dat water is. Gouverneur Jos Lantmeeters: "We vragen aan de bevolking om heel omzichtig om te gaan met water, dat iedereen zijn verstand gebruikt, zodat we in de toekomst geen bijkomende maatregelen moeten uitvaardigen." 

Meest gelezen