Videospeler inladen...

België haalt de finale van het Songfestival, bekijk hier hoe Jérémie Makiese "Miss you" zong

Het is gebeurd: België staat in de finale van het Songfestival. Ons land werd als eerste finalist afgeroepen tijdens de zenuwslopende proclamatie aan het einde van de tweede halve finale. Jérémie Makiese heeft met "Miss you" duidelijk jury en publiek overtuigd, hoewel de bookmakers vooraf maar matig enthousiast waren over onze act. Gaan ook naar de finale: Tsjechië, Azerbeidzjan, Polen, Finland (met The Rasmus), Estland, Australië, Zweden, Roemenië en Servië.

Het begon een traditie te worden op het Songfestival: als België de finale haalde, dan werd ons land tijdens de halve finale steevast als allerlaatste land afgeroepen. Niet zo vanavond: België kwam als allereerste finalist uit de trommel. Met een vreugdeuitbarsting van jewelste tot gevolg, zowel bij de Belgische delegatie in de zaal als bij Peter Van de Veire in de commentaarbox. "Hoe goed is dat?!", klonk het daar. 

Bekijk hier de grote ontlading, nadat het woord "Belgium" is gevallen:

Videospeler inladen...

En in de commentaarcabine van Peter Van de Veire zag de ontlading er zo uit:

Waren de kleuren van de outfits van de presentatoren een positief voorteken voor ons land? Commentator Peter Van de Veire wilde aan het begin van de avond alvast graag geloven van wel:

Jérémie Makiese zong zijn krachtige en soulvolle ballade "Miss you" gisteren al een eerste keer tijdens de juryfinale. Daarmee viel de helft van de punten te verdienen, de andere helft kwam vanavond van het publiek via de televoting. 

Tijdens die belangrijke juryfinale gisteren maakte Makiese aan het einde van zijn optreden een vocale uitschuiver, zo hoorde VRT NWS-journalist Gianni Paelinck ter plaatse in Turijn. Vanavond tijdens de tweede halve finale is alles wél volgens plan verlopen.

"Miss you" gaat over alles wat we hebben gemist tijdens de coronacrisis. Jérémie kreeg bij het begin van zijn act al veel applaus en “pakte” de camera’s goed. Ook zijn zang stond helemaal op punt, inclusief de vele hoge noten.

In zijn overwegend donkere outfit met glittervest oogde Jérémie een stuk bescheidener dan veel andere deelnemers. Maar overtuigen deed hij met zijn performance. Er kon zelfs een lachje vanaf aan het einde van zijn nummer, en een stevige uithaal als slot. “Het zat erop, denk ik, nog beter dan gisterenavond”, vond commentator Peter Van de Veire. En effectief: Jérémie Makiese staat zaterdag in de finale van het Songfestival.

Zo klonk "Miss you" van Jérémie Makiese, live in Turijn:

Videospeler inladen...

In "Laat" blikte VRT NWS-reporter Gianni Paelinck vanuit Turijn terug op "een welverdiende finaleplaats, na een prima optreden door joviale Jérémie":

Videospeler inladen...

Het enige (halfslachtige) politieke statement van de avond kwam trouwens van Georgië, dat de finale niet heeft gehaald. Na een bijzonder psychedelische act hield Circus Mircus het in hun korte dankwoord op een luid en duidelijk: "Make love, not war".

Videospeler inladen...

Naast België halen deze 9 landen ook de finale:

1) Tsjechië

De hekkensluiter van de tweede halve finale staat in de finale, met één van de meest hippe nummers van deze editie van het Songfestival. Eindelijk een vleugje elektro en dance na de vele ballades! We Are Domi brengt met “Lights off” een meeslepend nummer met een sterke vrouwenstem, hélemaal op maat van het Songfestival. 

Videospeler inladen...

2) Azerbeidzjan

Dramatische pianoballades blijven scoren op het Songfestival, als ze goed gebracht worden tenminste. Nadir Rustamli haalt voor Azerbeidzjan alles uit de kast: zijn rauwe stem, een sterke zangprestatie met duizelingwekkend hoge noten, een visuele act met dans, schermen en -jawel - een rijdende tribune. En zo maakt Nadir zijn grote droom waar: doorstoten naar de finale van het Songfestival.

Videospeler inladen...

3) Polen

Nog een sterke ballade, die van Polen. “River” is een Songfestivalklassieker die modern wordt gebracht. Denk: veel drama, piano en strijkers, en een stevige climax naar het einde toe. Visueel past de flitsende act bij het drama in het nummer, maar de bliksemschichten en wilde danspassen staan tegelijk haaks op de ingetogen boodschap. Een interessant contrast, vinden jury en publiek, want Polen haalt de finale. “Wat een plezier om voor jullie te zingen”, besluit zanger Ochman.

Videospeler inladen...

4) Finland

Een oude bekende naar het Songfestival sturen, is soms een slimme zet. Finland – bekend voor zijn stevige gitaren – heeft daarom voor The Rasmus gekozen, de groep die in 2003 een internationale hit scoorde met “In the shadows”. Niet onlogisch, gezien de winst van Måneskin vorig jaar, net als The Rasmus trouwens een rockband met één vrouw. 

Zanger Lauri draagt nog steeds dezelfde kenmerkende pluimen in zijn kapsel. Zijn lange gele regenjas combineert hij voor de gelegenheid met een blote bast. Of dat extra punten heeft opgeleverd, weten we niet, maar The Rasmus staat zaterdag in de finale met “Jezebel”: een rocknummer waar een Songfestivalsaus overheen is gegoten.

Videospeler inladen...

5) Estland

Het oog wil ook wat: Estland stuurde daarom de artiest die officieel tot knapste man van het land werd verkozen. Stefan is een singer-songwriter met een gitaar, die van het Songfestival even een western maakt. De hoofdrol in “Hope” is weggelegd voor aanstekelijk gefluit, dat van een cowboy in de backstage lijkt te komen. Stefan zingt meer dan degelijk met zijn diepe stem, en richt zich enkele keren rechtstreeks tot de zaal. Enthousiasme verzekerd: slim nummer, goed gebracht.

Videospeler inladen...

6) Australië

Opnieuw een finaleplek voor het Songfestivalgekke Australië, en dat voor het pakkende nummer van Sheldon Riley. Hij draagt één van de meest opvallende outfits van de hele liedjeswedstrijd: een glittersluier voor het gezicht in combinatie met een spierwit kostuum meets trouwjurk. 

In “Not the same” zingt Riley zijn pestverleden van zich af voor de ogen van Europa. Het is een bijzonder dramatische en eerlijke ballade, met stevige uithalen en grote emoties. Riley heeft zich altijd een buitenbeentje gevoeld, en muziek is zijn uitlaatklep. “Dit is mijn grootste droom die uitkomt”, zo besluit hij zijn act met tranen in de ogen.

Videospeler inladen...

7) Zweden

Eurovision Royalty (Hallo, ABBA), en quasi een zekerheid in de finale. Ook dit jaar heeft Zweden met “Hold me closer” een sterke popsong, en met Cornelia Jakobs een bovengemiddeld goede zangeres. Haar hese stem past goed bij het donkere lied, dat wordt opgeleukt met een vleugje strijkers. 

Wat start als een weinig verrassende ballade, evolueert richting een regelrechte hit. Het succesrecept dat tot in het detail prima is uitgevoerd. “Zelfs al zingt Cornelia de cijfers van de Lotto: ik zou het nog goed vinden”, aldus commentator Peter Van de Veire.

Videospeler inladen...

8) Roemenië

Louter op papier klinkt de Roemeense inzending al veelbelovend: WRS is een singer-songwriter, die zijn carrière is begonnen als danser, en een verleden heeft bij een boysband. Hij brengt zijn dansbaar latinnummer “Llámame”, met een leuke meezingpassage “Hola mi bebébé”, een instrumentaal riedeltje van de soort die altijd aanslaat op het Songfestival, en een strakke act met vier dansers. 

Degelijk dansen én zingen tegelijk is een uitdaging, maar WRS slaagt er overtuigend in. En zo verzekert Roemenië ons van zeker één meezingmoment in de finale zaterdag. Oorwurm: check. “Je kan ervan vinden wat je wil, maar het was wel af”, vond Peter Van de Veire.

Videospeler inladen...

9) Servië

Dat de act je lied kan maken of kraken op het Songfestival bewijst Servië. Zangeres Konstrakta wast op het podium bijna continu haar handen terwijl ze met "In corpore sano" haar kritiek uit op het Servische gezondheidssysteem.

Opvallende aanwezige in het lied: Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, van wie Konstrakta zich luidop afvraagt hoe ze haar haren zo mooi gestyled krijgt. We hebben met z’n allen te veel aandacht voor het uiterlijk vertoon, en te weinig voor mentale gezondheid, klinkt het ook. 

“In corpore sano” is een modern popnummer in het Servisch, de taal waarin Servië het Songfestival won in 2007, met het beklijvende “Molitva”. Of ze dat trucje exact 15 jaar later nog eens overdoen, weten we zaterdag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen