“Rivier van mensen” wil steun betuigen aan slachtoffers van overstromingen 10 maanden geleden

Nu zondag, 15 mei, gaan vrijwilligers uit Vlaanderen en Wallonië een mensenketting vormen langs de Vesder. Ze willen zo hun solidariteit tonen aan de slachtoffers van de overstromingen van afgelopen zomer. Want tien maanden na de ramp zijn er nog altijd honderden gezinnen die in schrijnende omstandigheden moeten leven.

In juli 2021 veroorzaakte hevige regenval nooit geziene wateroverlast in delen van Wallonië en Limburg. Het kolkende water van de rivier de Vesder richtte een ware ravage aan. Tien maanden na de overstromingen, gaan vrijwilligers een mensenketting vormen om steun te betuigen aan de slachtoffers en dat onder de naam “Rivier van mensen”. 

Diet Uytterhoeven uit Herent nam het initiatief nadat ze kennis maakte met een vrouw die zwaar getroffen werd door de overstroming: “Het water stond bij haar tot op de eerste verdieping. Ze vroeg me in december om samen naar de Vesder te gaan, ze probeerde de Vesder altijd te vermijden, zo was ze op vijf maanden tijd nog steeds niet aan het water geweest. Ik ben dan met haar naar de rivier gegaan. De manier waarop ze reageerde, de frustraties die eruit kwam, dat heeft me echt geraakt. Toen dacht ik: “Ik moet hier iets mee doen”. De Vesder is op 14 juli een monster geweest, maar het is ook een mooi stukje natuur.”

Tien maanden na de overstroming, zijn er nog altijd mensen die in moeilijke omstandigheden leven. “Vandaag de dag zijn er nog altijd mensen die geen warme maaltijd hebben of geen verwarming. De meeste mensen vragen zich af wanneer ze weer een menswaardig leven kunnen leiden. Heel veel mensen beginnen de hoop te verliezen. De vrijwilligers geven hen toch een beetje hoop”, zegt Diet.  

En daarom gaan vrijwilligers zondag langs de Vesder staan, en dat over een afstand van 30 kilometer. Ze zullen een lint dragen met zelfgemaakte vlaggetjes. 19 000 mensen zijn daarvoor nodig. “Er komen heel veel slachtoffers, maar ook hulpverleners. Maar we zoeken nog mensen. Het is een lang traject, vanaf Pepinster tot Goffontaine is het prachtige natuur, maar op die locaties zijn er nog maar weinig inschrijvingen omdat er daar geen mensen wonen. We zoeken daar dus nog mensen voor de ketting.”

Wie zich nog wil inschrijven voor de “Rivier van mensen”, kan dat doen Herent Helpt

Meest gelezen