AFP or licensors

Onrust in Jeruzalem tijdens begrafenis Palestijnse journaliste: oproerpolitie laat stoet met kist niet vertrekken

Tijdens de begrafenis van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh in Jeruzalem lieten Israëlische veiligheidsdiensten niet toe dat de kist van Abu Akleh door sympathisanten te voet van het ziekenhuis naar de kerk werd gedragen. Het optreden van de agenten lokt nu internationaal verontwaardigde reacties uit. De journaliste van Al Jazeera werd eerder deze week doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. 

Heel wat sympathisanten van de gedode journaliste hadden zich verzameld aan het ziekenhuis in Jeruzalem van waaruit de kist naar de kerk in de Oude Stad zou vertrekken. (Abu Akleh is een Palestijnse christen.) Enkele tientallen onder hen droegen Palestijnse vlaggen en riepen nationalistische Palestijnse slogans. Omdat dat volgens de Israëlische wet verboden is, liet de Israëlische politie niet toe dat de sympathisanten de kist te voet naar de kerk brachten. Volgens de politie zouden Palestijnen ook met stenen hebben gegooid.

Op een bepaald moment brak geweld uit toen de politie de begrafenisstoet met de kist terugdrong naar het ziekenhuis. De dragers van de kist hadden daardoor moeite om de kist stabiel te houden. Heel even viel ze ei zo na op de grond.

Begrafenisstoet loopt helemaal uit de hand in Jeruzalem, bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

De politie dreef de begrafenisstoet uiteen en uiteindelijk is de kist in een auto tot aan de kerk gebracht. Daar vond de plechtigheid in alle sereniteit plaats. Na de plechtigheid werd Abu Akleh naast haar ouders begraven.

Van tevoren waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen in Jeruzalem om de begrafenis "veilig en zonder geweld" te laten verlopen. Meerdere wegen zijn afgesloten en er zijn extra veiligheidsmensen ingezet.

Doodgeschoten tijdens reportage

Shireen Abu Akleh werd eergisteren doodgeschoten in Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Ze bracht toen verslag uit voor Al Jazeera van een operatie van het Israëlische leger daar. Volgens Israël was de operatie gericht tegen Palestijnse militanten die aanslagen plannen in Israël.

De precieze omstandigheden van haar dood worden nog onderzocht. Wel is duidelijk dat ze net onder het oor werd geraakt, op een klein plekje dat niet door beschermkledij was afgedekt.

Volgens Al Jazeera en de Palestijnse autoriteiten is het duidelijk dat Abu Akleh is doodgeschoten door het Israëlische leger. Ooggetuigen zeggen dat Abu Akleh herkenbaar was als journaliste en dat ze beschermende kledij droeg. 

Israël zegt dat zijn militairen pas geschoten hebben nadat ze onder vuur waren genomen door Palestijnse militanten. Wie bij dat vuurgevecht Abu Akleh heeft geraakt, is niet duidelijk, zegt Israël.

Abu Akleh was een bekende journaliste van Al Jazeera. Ze werkte al meer dan 20 jaar voor de zender als verslaggever in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze leverde ook bijdragen uit onder meer de VS, Turkije en Egypte.

AFP or licensors

Bekijk een reportage uit "Het Journaal" over de dood van Shireen Abu Akleh (opgelet: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Videospeler inladen...

internationaal verontwaardigde reacties

Het optreden van de Israëlische veiligheidsagenten lokte internationaal verontwaardigde reacties uit. Farhan Haq, woordvoerder voor de VN-secretaris-generaal, noemde de beelden "schokkend".

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het doodschieten van Shireen Abu Akleh unaniem veroordeeld. Het is uitzonderlijk dat de Veiligheidsraad unaniem een standpunt inneemt over Israël en de Palestijnen. De Verenigde Staten nemen vaak de verdediging op van Israël, maar nu onderschrijven ze de oproep tot een "grondig, transparant en onpartijdig" onderzoek naar de feiten.

Alsof Shireen Abu Akleh een tweede keer werd gedood 

Al Jazeera correspondent Givara Budeiri

Eerder al had ook de Europese Unie geschokt gereageerd. Een woordvoerder zei dat de politie "onnodig geweld" heeft gebruikt. En woordvoerdster Jen Psaki van het Witte Huis noemde de beelden van de begrafenis ook verontrustend. De Verenigde Staten blijven in nauw contact met de betrokken partijen, voegde ze eraan toe. 

Op nieuwszender Al Jazeera, waarvoor de journaliste aan het werk was toen ze werd doodgeschoten zei een correspondent dat "de politie-actie voelde alsof Shireen Abu Akleh een tweede keer werd vermoord."

Meest gelezen