Visit Limburg

Brouwerij Ter Dolen in Helchteren bespaart water, stroom en plastic afval

Brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren heeft een heel investeringsprogramma achter de rug om efficiënter, duurzamer en milieubewuster te werken. Ook de coronapandemie en de hogere energieprijzen spelen daarbij een rol.

"Al voor corona waren we bezig met het verduurzamen van de brouwerij, we zaten hier met een installatie uit 1994. Wat toen heel modern was, is ondertussen verouderd. In al onze investeringen kijken we naar het ecologische, maar ook om het verbruik omlaag te krijgen", leg Ike Janssen van brouwerij Ter Dolen uit. "Zo hebben we geïnvesteerd om minder waterverbruik te hebben, we hebben installaties gekocht die minder stroom verbruiken. Vorig jaar hebben we een grote stalen moutsilo gezet - die je kan zien vanop ons terras - zo kunnen we de mout laten komen in tankwagens. Vroeger gebeurde dat in plastic zakken van 25 kg, dat was niet alleen moeilijker te verwerken, het zorgde ook voor plastic afval en veel meer transport. Dit jaar hebben we nog onze manier van filteren bijgestuurd. We hebben onze centrifuge aangepast waardoor we voor elk brouwsel 500 liter water minder nodig hebben."

Nieuwe bierbakken

Dit voorjaar liet Ter Dolen 10.000 nieuwe bakken maken. "Tijdens corona merkten we dat de verkoop in bakken toenam en in vaten licht achteruitging. Daar hebben we gekozen voor bakken van gerecycleerd plastic, die door de consumenten ook altijd kunnen ingeleverd worden", legt Ike Janssen uit.

Toeristen komen weer

De voorbije weken zorgden alleszins voor een succesvolle start van het seizoen. Er komen immers veel fietstoeristen uit het hele land en Nederland en die overspoelen het grote buitenterras. "Na twee moeilijke jaren, merken we dat iedereen weer durft buiten komen en naar ons terras komen", besluit Ike Janssen. Personeelsproblemen ondervinden ze niet bij Ter Dolen omdat ze met een 80-tal fleximedewerkers zitten, alleen tijdens de examenperiode kunnen minder studenten ingeschakeld worden.

Meest gelezen