Copyright NASA

Marslander Curiosity ontdekt "mysterieuze deur" op de rode planeet

Curiosity, de marslander van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, heeft een wel heel bijzonder kiekje gemaakt op de rode planeet: in een rotspartij lijkt een deuropening te zitten. Met nadruk op lijkt, want volgens experten is er geen twijfel mogelijk: dit is het werk van erosie, niet van marsmannetjes.

Sinds zijn landing in augustus 2012 heeft de marsrover Curiosity al flink wat informatie en beeldmateriaal van de planeet Mars doorgestuurd, maar een foto die op 7 mei werd genomen, deed de wenkbrauwen bij NASA even fronsen. In een rotsformatie lijkt namelijk een uitgehouwen deuropening te zitten.

Speculatie alom op sociale media. Van een schuilplaats voor marsmannetjes tot een poort naar een ander universum: volgens velen is het bewijs voor buitenaards leven gevonden. “Toch niet”, bedaren experten de gemoederen. 

Het Jet Propulsion Laboratory van NASA nuanceert meteen door de afmetingen van de rotsspleet mee te geven: zo’n 30 centimeter breed en 45 centimeter hoog. De Britse wetenschapsjournalist Mick West postte dan weer foto’s van de deur vanuit een ander perspectief. “Een stuk minder indrukwekkend, toch?”

“Dit is inderdaad een heel merkwaardig beeld, maar het lijkt mij om natuurlijke erosie of breuken in het gesteente te gaan”, analyseert de Britse geoloog Neil Hodgskins aan de wetenschappelijke website Live Science. Geoloog Nicholas Mangold van de Universiteit van Nantes is het daarmee eens: “Hier is niets artificieel aan, je ziet duidelijk breuklijnen in twee richtingen waardoor er een soort van open ruimte ontstaat.” 

Enkele dagen geleden mat de marslander Insight de zwaarste beving op Mars tot nu toe: zijn seismograaf registreerde een magnitude van 5. Heeft dat met de breuken in het landschap te maken? “Niet per se”, denkt Mangold. “Dit gebeurde gewoon door vervorming door de tijd heen.”

Meest gelezen