Videospeler inladen...

Eerste Russische soldaat staat terecht in Kiev voor oorlogsmisdaden omdat hij 62-jarige man op fiets doodschoot

In de Oekraïense hoofdstad Kiev is het eerste proces gestart tegen een gevangen genomen Russische militair die een 62-jarige man op een fiets doodschoot in de eerste week van de oorlog. De Russische militair was op de vlucht nadat zijn eenheid door de Oekraïners was verslagen. De 21-jarige militair riskeert een veroordeling tot levenslang. 

De 21-jarige Vadim Sjisimarin staat als eerste Russische soldaat in Oekraïne terecht voor oorlogsmisdaden. Hij zou een Oekraïnse man van 62 hebben doodgeschoten in de regio Soemi in de eerste dagen van de oorlog. Het slachtoffer, dat niet geïdentificeerd is, reed op een fiets in de buurt van zijn huis en was ongewapend.

Vandaag verscheen Sjisimarin voor de rechter in een preliminaire zitting. Het proces gaat voort op woensdag 18 mei. De Russische militair riskeert een levenslange celstraf voor oorlogsmisdaden en moord met voorbedachten rade. Hij heeft al bekend, maar zijn advocaat zegt niet of hij schuldig zal pleiten.

Sjisimarin en 4 andere Russische soldaten waren onderweg in een gestolen auto nadat hun konvooi op 28 februari was aangevallen door het Oekraïense leger. Hij zou op bevel vanuit de auto op de man hebben geschoten voordat ze verder reden. 

Meer dan 10.000 mogelijke oorlogsmisdaden

De start van deze zaak is van groot symbolisch belang voor Oekraïne. Volgens de Oekraïense procureur-general Irina Vendiktova worden intussen meer dan 10.000 mogelijke oorlogsmisdaden onderzocht waarbij meer dan 600 Russische soldaten en regeringsambtenaren verdacht worden. 

Ook de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, zei dat hier veel voorbeelden van zijn. Volgens haar zijn tot nu toe ongeveer 1.000 lichamen geborgen in de regio rond Kiev. 

Meest gelezen