Videospeler inladen...

Fusie moet beste paardenklinieken in ons land naar de wereldtop brengen: "We moeten kennis en expertise bundelen" 

Equitom, de gerenommeerde paardenkliniek in Lummen, fuseert met Dierenkliniek De Bosdreef, die ook een stevige reputatie heeft in de sector. "Ik denk dat dit een heel grote stap vooruit is om het niveau van paardengeneeskunde, dat al zeer hoog is, nog hoger te krijgen", zegt Tom Mariën, de CEO van Equitom, in "Laat".

België is top in de paardensport, met toppaarden, topruiters en manèges die onder andere al de dochters van Bruce Springsteen en Bill Gates wisten te lokken. Maar ook onze paardenklinieken hebben een goede reputatie, tot ver buiten onze grenzen bekend. Twee van die klinieken hebben nu besloten om samen te smelten.

"Onze paarden zullen in een paradijs terechtkomen", zegt Ludo Philippaerts, ex-topruiter.

Videospeler inladen...

Uniek verhaal

De dierenkliniek De Bosdreef geniet, net als Equitom, wereldfaam voor de behandeling van paarden. Ze heeft een uitstekende reputatie op het gebied van diagnostiek en complexe medische behandelingen bij paarden. Eliteruiters uit binnen- en buitenland komen er met hun sportpaarden naartoe. 

Tom Mariën, de stichter van Equitom in Lummen, richtte in 2021 de Equine Care Group op, ondertussen uitgegroeid tot een groep van dierenartsen en topklinieken met de gemeenschappelijk ambitie om diergeneeskunde van de hoogste kwaliteit voor elk paard toegankelijk te maken.

Filip Vandenberghe (partner van De Bosdreef Groep en gerenommeerd orthopedist en specialist medische beeldvorming): “Het unieke aan het verhaal is dat de twee absolute topklinieken in België, Equitom en De Bosdreef, de handen in elkaar slaan en samen verder kunnen schrijven aan een fantastisch groeiverhaal. De Equine Care Group wordt gesteund door Bencis Capital Partners, een investeringsfonds dat onze strategische en financiële ambities ten volle ondersteunt."

Volgens ex-topruiter Ludo Philippaerts zijn het de beste klinieken in Europa:

Videospeler inladen...

Topziekenhuis voor paarden

"Ik denk dat dit een heel grote stap vooruit is om het niveau van paardengeneeskunde, dat al zeer hoog is, nog hoger te krijgen", zegt Tom Mariën, CEO van Equitom. Het voordeel van die fusie is volgens hem dat de kennis en expertise van beide klinieken gebundeld wordt en niet meer bij de ene of de andere kliniek blijft. "Als we dat topniveau willen bereiken, dan moet er een samenwerking zijn. Op die manier gaat het niveau nog meer omhoog."

Een paardenkliniek kan je vergelijken met een ziekenhuis voor de mens

De fusie heeft ook op technologisch vlak veel voordelen. "Wij hebben bijvoorbeeld in Lummen twee robotarmen die een CT-scan kunnen maken van een paard, rechtstaand onder sedatie. Dat is een uniek proces, want paarden in slaap doen, brengt risico's met zich mee. Ze kunnen bijvoorbeeld hun been breken en op deze manier kunnen we een CT-scan uitvoeren op 30 seconden tijd. Er zijn trouwens ook maar vier van deze robots in de wereld."

"Een paardenkliniek kan je vergelijken met een ziekenhuis voor de mens", vertelt Tom Marïen. "We hebben verschillende diensten en specialisten. Toen ik begon, 25 jaar geleden, deed ik nog alles zelf. Wij hebben nu chirurgen, orthodpedisten, een uitgebreide revalidatieafdeling,... alles is gespecialiseerd."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Tom Marïen in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen