Hinder bij De Lijn: vier op de tien bussen en trams rijden vandaag niet

Door een actiedag van het gemeenschappelijk vakbondsfront rijden 40 procent van de bussen en trams in Vlaanderen vandaag niet. In Antwerpen en Limburg is de hinder het grootst. De hinder zal nog een hele dag duren. De vervoersmaatschappij voorziet alternatieve routes op basis van het beschikbare personeel.

De vakbonden bij De Lijn willen met hun actiedag een signaal geven naar de regering omdat ze vinden dat de loonnormwet ervoor zorgt dat de lonen te weinig stijgen. En dus rijden er vandaag minder bussen dan normaal.

"Op Vlaams niveau wordt gemiddeld 60 procent van alle ritten van De Lijn gereden. 40 procent van de ritten dus niet", vertelt Marco Demerling van De Lijn. "In stedelijke gebieden zal er meer hinder zijn dan in de landelijke gebieden." In elke provincie rijdt minstens de helft. 

  • West-Vlaanderen: 60% van alle ritten rijdt
  • Vlaams-Brabant: 60% van alle ritten rijdt
  • Oost-Vlaanderen: 65% van alle ritten rijdt
  • Antwerpen: 55% van alle ritten rijdt
  • Limburg: 55% van alle ritten rijdt

De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Die kan je hier en in de app van De Lijn terugvinden. "Ritten die niet rijden, verschijnen niet in de routeplanner", laat de vervoersmaatschappij nog weten. De hinder duurt de hele dag.

De vakbondsactie van vandaag is -net als die van drie weken geleden- ook een aankondiging van een grote nationale betoging op 20 juni.

Lokale acties

In Kortrijk, Leuven en Hasselt houden de vakbonden vandaag regionale acties. Zo zijn er in Hasselt een "Mega Open Air Loonquiz", toespraken en getuigenissen. Ook op het Martelarenplein in Leuven en aan het Nelson Mandelaplein in Kortrijk zijn er verschillende acties.

Vakbondsactie aan het Nelson Mandelaplein in Kortrijk

"Samen laten we onze stem horen voor een eerlijk loon en dus een aanpassing van de oneerlijke loonnormwet, voor duurzame energie aan betaalbare prijzen een voor een waardig inkomen dat beschermt tegen armoede", klinkt het bij de vakbonden. 

Meest gelezen