Videospeler inladen...

8 triatlons in 8 dagen op 8 Canarische Eilanden, Matthieu Bonne uit Bredene: "Ik leef in een droom" 

Matthieu Bonne uit Bredene heeft in 8 dagen 8 triatlons op 8 Canarische Eilanden afgewerkt. De atleet uit Bredene, bekend van zijn deelname aan "Kamp Waes", moest het daarbij met slechts een paar uur slaap per nacht doen. Eerder zwom hij als eerste ooit de hele kust van België af.

Bijna 31 kilometer zwemmen, meer dan 1.440 kilometer fietsen en een slordige 338 kilometer lopen: dat is wat Matthieu Bonne gepresteerd heeft in 8 dagen tijd, vaak in zeer moeilijke omstandigheden. De Bredenaar werkte zijn 8 triatlons af op de Canarische Eilanden, waar het nu al vaak erg warm is en een harde wind staat. "Ik ben superblij, het is een droom die is uitgekomen. De grootste uitdaging uit mijn leven heb ik volbracht. Ik ben de gelukkigste mens ter wereld op dit moment." 

Iedere dag liep, fietste en zwom Bonne op een ander eiland. Op het laatste eiland, La Graciosa, zijn geen geasfalteerde wegen, wat het extra moeilijk maakte. Om zeker te zijn dat hij op tijd de eindmeet zou halen ,begon Mathieu extra vroeg aan zijn laatste triatlon: om 5.15 uur 's ochtends. Dat bleek geen overbodige luxe: hij finishte om 23.30 uur, met maar een half uurtje reserve dus. Na de finish vloog hij meteen in de armen van zijn moeder. "Heel mijn crew heeft zoveel voor mij gedaan. Er komt zoveel bij kijken, logistiek en zo."  

BEKIJK hier fragmenten van zijn prestatie:

Videospeler inladen...
Stef Reynaert

Amper geslapen

8 triatlons in 8 dagen tijd is op zich al een ongeziene prestatie, maar Bonne moest het dan ook nog doen zonder veel nachtrust. "De eerste 4 dagen voeren we van eiland naar eiland met een zeilboot", vertelt hij. "Dat was de enige manier om telkens op tijd aan de volgende marathon te kunnen beginnen." 

"Ik had totaal geen idee hoe mijn lichaam daarop zou reageren. Ik ben gelukkig niet zeeziek geworden, maar heb amper geslapen. De eerste 2 nachten heb ik telkens maar een uur of 3 kunnen rusten. De triatlon op Tenerife heb ik zonder slaap moeten afleggen. De oceaan stond de nacht ervoor zo wild dat ik constant van links naar rechts werd geslingerd en letterlijk geen oog heb dichtgedaan. Mijn lichaam zit nu nog in de routine van vroeg opstaan. Ik werd deze ochtend om 4 uur wakker en ik dacht dat ik een triatlon moest doen, maar dat was niet het geval. Het zal nog even duren om opnieuw in mijn routine te geraken." 

De laatste 4 nachten kon Matthieu gelukkig in iets betere omstandigheden doorbrengen: in een hotel, een vooruitzicht dat hem hielp om de moed erin te houden. "Soms heb ik gehallucineerd. Tijdens Kamp Waes heb ik dat ook meegemaakt. Fly heeft mij toen uitgelegd dat het normaal is dat je rare dingen ziet. Wat ik heb gezien? Rare figuurtjes langs de weg die er niet zijn of rare wezens. Vooral in combinatie met de warmte doet het rare dingen met een mens."

Mathieu Bonne reageerde in VRT NWS Live op zijn opmerkelijke prestatie:

Videospeler inladen...
Stef Reynaert

Moe maar tevreden

Matthieu heeft het moeilijk om te omschrijven hoe hij de voorbije 8 dagen heeft beleefd. "Het was soms onwaarschijnlijk zwaar. Mijn laatste 25 kilometer op Fuertaventura bijvoorbeeld waren een echte martelgang. Als je mij had gevraagd om op een schaal van 1 tot 10 te omschrijven hoeveel pijn ik had, dan was het een 12 geweest. Maar als je een doel voor ogen hebt, dan doe je er alles aan en ga je nog eens extra door de muur."

"Tegelijk heb ik oprecht genoten. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze onwaarschijnlijke tocht tot een goed einde te brengen, met in mijn buurt de mensen die ik het liefst zie. Zonder de goeie begeleiding van coach Luc Van Lierde, de immense steun die ik iedere dag gekregen heb van mijn team en mijn werkgever LAGO zou dit niet mogelijk geweest zijn. Of het nog gezond is? Het is heel veel sporten op een korte periode. Maar ik zal nu de tijd nemen om te herstellen, dat is belangrijk. Fysiek voel ik mij nog goed. Mijn lichaam zit nog in die flow, binnen een paar dagen zal de vermoeidheid wel komen, denk ik. Ik neem na anderhalf jaar trainen nu wel even vakantie." 

Als ik de pijn had moeten omschrijven op een schaal van 1 tot 10, dan was het een 12 geweest
Ultrasporter Matthieu Bonne
Stef Reynaert

8 triatlons in 8 dagen tijd is niet de eerste stunt van Matthieu Bonne. Bijna 2 jaar geleden zwom hij als eerste Belg ooit de volledige Belgische kust af, van de Panne tot in Knokke-Heist. Hij deed dat in net geen 24 uur. Een jaar later werd dat record wel al gebroken, door Marieke Blomme die maar zo'n 18 uur en 45 seconden deed over het parcours. Dat zijn nieuwe prestatie binnenkort in een snellere tijd wordt overgedaan lijkt een stuk minder waarschijnlijk. 

BEKIJK - Een verslag uit "Het journaal" van 15 september 2020 toen Bonne de hele kust van België had afgezwommen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen