GW1924m
INBO

Wolf duikt na meer dan 150 jaar opnieuw op in Oost-Vlaanderen: "En er zullen er nog meer volgen"

INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, heeft voor het eerst bewezen dat er ook een wolf aan de "andere" kant van de Schelde heeft rondgetrokken, meer bepaald in de buurt van Lokeren. We weten nu ook zeker dat er in de winter in de provincie Antwerpen minstens 3 verschillende wolven op bezoek waren. En de roedel in Limburg is teruggevallen op 4 wolven.

Op 9 februari werd in Lokeren een dode ree teruggevonden, waarbij de verwondingen heel hard leken op die door een wolf. Daarom nam het INBO, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, stalen af. Het vermoeden werd bevestigd: niet alleen in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn er wolven (geweest), maar ook ten westen van de Schelde. Dat is voor het eerst in meer dan 150 jaar.

Om welke wolf het precies gaat, is niet duidelijk. "We weten enkel dat de wolf afkomstig was van de Centraal-Europese populatie", vertelt wetenschapper Joachim Mergaey. "Er zijn verschillende grote genetische groepen in Europa. Daarvan zijn er 2 groepen die soms bij ons verzeild raken: de Frans-Italiaanse groep en de Centraal-Europese groep. Die laatste zit vooral in Duitsland en Polen. Maar nu zat er dus een wolf van die groep in Lokeren, in de Durmevallei."

Het was een rondzwervende wolf, op zoek naar een snelle hap. Het dier zal wellicht al elders in Europa zitten ondertussen

Joachim Mergaey, wetenschappen aan het INBO

Het INBO denkt niet dat de wolf daar nu nog is. "In zo'n omgeving heb je occasioneel een zwerver die het landschap doorkruist en een snelle hap zoekt. Dit voorval gebeurde in februari... Ondertussen zal die wolf al op een heel andere plek in Europa zitten. Anders had die wel meerdere sporen nagelaten."

Geen verrassing

Mergaey had wel verwacht dat er een wolf zou opduiken in Oost-Vlaanderen, "maar we wisten gewoon niet waar en wanneer." Hij denkt dat er de komende jaren nog meer wolven zullen opduiken in de buurt, gezien de stijgende populatie. "Er zijn gewoon steeds meer zwervende wolven in België, Nederland en Frankrijk. Dus ze zullen ook vaker gespot worden."

Je moet geen schrik hebben om een wolf tegen te komen, ze vallen geen mensen aan
Joachim Mergaey, wetenschappen aan het INBO

Als mens moet je zeker geen schrik hebben van een wolf, verzekert de wetenschapper. "Het risico dat een wolf een mens aanvalt is onwaarschijnlijk klein. Zo klein dat het niet valt te becijferen. Zwervende wolven zijn ongeleide projectielen, ja, maar ze doorkruisen gebieden enorm snel. Mochten ze op dat moment toch mensen tegenkomen, lopen ze er gewoon van weg. Over wolven moet je je echt geen zorgen maken. Een everzwijn is bijvoorbeeld een veel gevaarlijker dier. "

3 wolven in Antwerpen

De provincie Antwerpen heeft afgelopen winter minstens 3 verschillende wolven op bezoek gehad. Eerst waren er GW1954m (geboren in Hechtel-Eksel in 2020) en GW2402m (een alpiene wolf), die beide enkele weken tot maanden in Noord-West-Antwerpen verbleven. Ze hingen ook rond in het Nederlandse Brabant en Zeeland.

Daarna was er ook nog GW2412m, een mannelijke wolf die in Brecht werd gespot op 30 december. Hij zou in november even naar Antwerpen zijn afgezakt vanuit Nederland, maar is in januari teruggetrokken.

Maatregelen lijken te werken

GW1954m is sinds begin maart van de radar verdwenen. Dat heeft wellicht te maken met de verbeterde bescherming van schapen, met gecoördineerde acties van Belgische en Nederlandse landbouwers, en het gebrek aan voldoende natuurlijke prooien in de regio.

Meerdere wolven in Limburg, Noëlla-roedel nu met 4

GW1924m, de broer van GW1954m, was halverwege januari uitgezworven naar de grensregio België-Duitsland in de omgeving van de Hoge Venen en de Eifel. Hij verbleef daar tot minstens 20 februari. Vervolgens werd zijn DNA op 23 februari vastgesteld op een kadaver van een shetlandpony in Oudsbergen. Begin maart verkende hij de Nedersaksen. 

Ook in Nieuwerkerken en Diepenbeek werd dit voorjaar een wolf genetisch bevestigd, maar zonder individuele identificatie. Schadegevallen op schapen in As en Erps-Kwerps werden dan weer toegewezen aan een loslopende hond, en ook in Kapellen bleek een ree gedood te zijn geweest door een hond.

De welpen van Noëlla zijn nog heel jong, we gaan ze niet lastigvallen voor foto's of info

De Limburgse roedel is weer teruggevallen op 4 individuen: naast GW979m (August), GW1479f (Noëlla) is er ook nog GW2435m. De vierde wolf (°2021) laat zich wel op beelden zien, maar heeft het INBO nog niet genetisch kunnen identificeren. 

Wolvin Noëlla is ongeveer een maand geleden bevallen. Het is nog steeds wachten op meer informatie en foto's van de welpen. "De dieren zijn nu nog te jong, we gaan ze nog niet lastigvallen", klinkt het bij het INBO.

Meest gelezen