Dronebeelden van het Oekraïense leger tonen een ingestorte pontonbrug en uitgebrande legervoertuigen.

Zware nederlaag voor Rusland in oosten van Oekraïne: "Mogelijk heel bataljon uitgeschakeld tijdens oversteek rivier"

Het Oekraïense leger heeft het Russische leger een zware nederlaag toegebracht in het oosten van het land. Een poging van de Russen om een rivier over te steken, lijkt op een catastrofe te zijn uitgedraaid. De Russen hebben mogelijk een hele gevechtsgroep van tientallen voertuigen en honderden militairen verloren.

Oekraïne is er in het oosten van het land in geslaagd om te voorkomen dat een hele tactische gevechtsgroep van het Russische leger de Severski Donets-rivier kon oversteken. Dat meldt onder meer het Britse ministerie van Defensie op Twitter.

Volgens het ministerie tonen dronebeelden van het Oekraïense leger aan dat Rusland "een significant aantal gepantserde voertuigen heeft verloren". De Russen hadden enkele dagen geleden een pontonbrug aangelegd om de rivier over te steken, in de buurt van Bilohorivka, ten westen van de stad Severodonetsk in de provincie Loegansk.

Het Oekraïense leger was daar blijkbaar van op de hoogte en kon op het juiste moment toeslaan. Op foto's en dronebeelden is onder meer de ingestorte pontonbrug te zien. Op de oevers van de rivier staan verschillende uitgebrande militaire voertuigen. Het is niet duidelijk hoeveel manschappen omgekomen zijn. Mogelijk gaat het om honderden militairen.

Bekijk hier enkele beelden van de ravage:

Videospeler inladen...

Een Oekraïense militair die naar eigen zeggen aan de operatie deelnam, vertelt op Twitter dat ze enkele dagen voor de aanval in de gaten hadden dat verschillende Russische legervoertuigen aan het groeperen waren aan de ene kant van de rivier. Met zijn kennis van de rivier wist de militair naar eigen zeggen waar en hoe de Russen de rivier zouden moeten oversteken en hoeveel tijd dat in beslag zou nemen.

Het Oekraïense leger sloeg op het juiste moment toe met - volgens de militair - artillerie en luchtbombardementen, op het moment dat de pontonbrug volgens hun inlichtingen volledig af was. Volgens de Oekraïense militair duurde het gevecht een hele dag. "Volgens de geruchten zijn er 1.500 Russen gesneuveld", schrijft hij erbij. Het exacte aantal doden is nog niet bekend. 

Volgens het Britse ministerie van Defensie toont de nederlaag aan de Severski Donets aan dat de Russische bevelhebbers onder druk staan om vooruitgang te boeken in het oosten van Oekraïne. Het Oekraïense ministerie van Defensie publiceerde enkele dagen geleden deze cynische tweet over de aanval: "Artilleristen van de 17e tankbrigade van het Oekraïense leger hebben het vakantieseizoen voor Russen geopend. Sommigen baadden in de rivier en sommigen werden verbrand door de meizon."

De Severski Donets is een rivier die door het oosten van Oekraïne loopt. Ze snijdt een deel van het oosten af van de rest van het land. Het Oekraïense leger zou de voorbije dagen ook nog minstens één andere Russische pontonbrug uitgeschakeld hebben. De Russen zouden er wel in geslaagd zijn om op een andere plaats de rivier over te steken, maar het is niet geweten met hoeveel manschappen.

Severodonetsk omsingeld

Ondanks dit ene zware verlies, boekt het Russische leger wel vooruitgang in het oosten van Oekraïne, met name in de provincie Loegansk. Het gaat dan vooral om Tsjetsjeense militairen en leden van de pro-Russische rebellen uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk. Zo zouden ze de stad Roebizjne ingenomen hebben, aan diezelfde rivier en vlak bij Severodonetsk. Dat zou betekenen dat Severodonetsk nu aan drie kanten omsingeld is.

Severodonetsk is een stad van zowat 100.000 inwoners (voor de invasie). Nu zouden nog zo'n 15.000 mensen in schuilkelders verscholen zitten. De inname van de stad is belangrijk voor de Russen. Als ze in Russische handen valt, zouden de Russen zo goed als de hele provincie Loegansk in handen hebben.

De provincie Loegansk is een deel van de Donbas-regio, de regio die door de Russische president Poetin erkend is als onafhankelijk gebied. De verovering van de hele regio staat hoog op het prioriteitenlijstje van Poetin in deze oorlog. De andere provincie in de Donbas, Donetsk, is echter nog voor een aanzienlijk deel in handen van Oekraïne.

"Rusland mist de moed om zijn nederlaag toe te geven, zei president Volodimir Zelenski van Oekraïne ("Het journaal" 13/05/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen