Ministry of Presidential Affairs

President van Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Khalifa, overleden: gaf zijn naam aan hoogste gebouw ter wereld

In de Verenigde Arabische Emiraten is president Khalifa bin Zayed Al Nahyan overleden. Hij was 73. Sjeik Khalifa was eigenlijk nog nauwelijks betrokken bij het dagelijkse bestuur van de emiraten, na een beroerte in 2014. Het land heeft een periode van 40 dagen nationale rouw aangekondigd.

Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan was president sinds 2004. Hij was ook de emir van Abu Dhabi, het grootste emiraat binnen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij was de zoon van sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan, die als de stichter van de VAE wordt beschouwd. De federatie werd opgericht in 1971 en vierde vorig jaar nog haar 50e verjaardag.

Nadat hij in 2014 een beroerte had gekregen en geopereerd werd, was hij eigenlijk nog nauwelijks betrokken bij het dagelijkse bestuur van de emiraten. Zijn halfbroer, prins Mohammed bin Zayed, kroonprins van Abu Dhabi, bestuurde sindsdien het land.

Die nam de voorbije jaren enkele belangrijke buitenlandse beslissingen. Zo sloten de Verenigde Arabische Emiraten zich onder zijn feitelijke leiding aan bij de door Saudi-Arabië geleide coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen. Hij steunde ook het embargo tegen Qatar, dat inmiddels weer is ingetrokken en hij zocht ook toenadering tot Israël, waarmee de emiraten enkele jaren geleden een vredesakkoord sloten.

Hoewel hij al jaren het land niet meer bestuurt, is sjeik Khalifa overal aanwezig in de VAE. Overal hangt zijn afbeelding, van overheidsgebouwen tot hotellobby's. Zijn naam leeft ook voort in de Burj Khalifa in Dubai, nog altijd het hoogste gebouw ter wereld.

De Burj Khalifa in Dubai, genoemd naar de president.

Wie sjeik Khalifa zal opvolgen, is nog niet bekendgemaakt. Zijn halfbroer, de feitelijke leider de voorbije jaren, is de grootste kanshebber. Sowieso moet de president uit Abu Dhabi komen. Dat is zo vastgelegd. De vicepresident en de premier komen dan weer uit Dubai, een van de andere emiraten.

De overheid van de VAE heeft een periode van nationale rouw van 40 dagen afgekondigd. In de overheids- en private sector wordt het werk ook 3 dagen stilgelegd.

De dood van de president heeft ook gevolgen voor de Vlaamse bokskampioene Delfine Persoon. Zij zou normaal gezien morgenavond boksen op het dak van een hotel in Dubai, op een hoogte van meer dan 200 meter. Door de periode van nationale rouw mag dat niet. Het is nog niet duidelijk of de bokskamp op een later moment zal plaatsvinden.

Sjeik Khalifa begroet de toenmalige Saudische koning Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud in 2006.
AFP or licensors
De president op bezoek in Windsor Castle in 2013, naast de Britse koningin Elisabeth en haar intussen overleden echtgenoot prins Philip.
AFP or licensors
De president en toenmalig Frans president Jacques Chirac in 2006.
AFP or licensors

Meest gelezen