Foto Belga

Rusland levert vanaf middernacht geen stroom meer aan Finland, net nu het land NAVO-lid wil worden: toeval?

Rusland levert vanaf middernacht geen elektriciteit meer aan buurland Finland. Officieel omdat de betalingen al sinds 6 mei niet meer doorkomen. Maar waarnemers denken dat het ook een vergelding kan zijn, nu Finland te kennen heeft gegeven dat het lid wil worden van de NAVO. 

Inter RAO, één van de grootste Russische energiebedrijven, levert vanaf middernacht plaatselijke tijd géén stroom meer aan Finland. Dat staat te lezen op de website van het bedrijf, en het is ook gecommuniceerd aan het bedrijf dat instaat voor de uitwisseling van stroom in Europa. 

Volgens Fingrid, dat het Finse hoogspanningsnet uitbaat, heeft het zelf niet rechtstreeks te maken met de betalingen. Dat is een zaak van Nord Pool, een pan-Europees bedrijf dat instaat voor de uitwisseling van elektriciteit in zestien Europese landen. Het zou de Russen van Inter RAO inderdaad niet meer betaald hebben sinds 6 mei. Nord Pool zélf weigert voorlopig alle commentaar.

We waren voorbereid en we redden het wel

Woordvoerder van Fingrid, uitbater van het Finse stroomnet

Finland importeert tot nu zo'n tien procent van zijn stroom uit Rusland. De maximale capaciteit van de uitwisseling was door Finland zelf eind vorige maand al wat teruggeschroefd, officieel "wegens veranderde internationale omstandigheden". De invoercapaciteit bedroeg deze maand nog 900 megawatt, zowat de productie van een middelgrote kerncentrale. 

Dat is niet niks dus, en toch zeggen de Finnen dat het ook kan zonder import uit Rusland.  Timo Kaukanen van Fingrid zei dat zijn land voorbereid was. "We redden het wel met wat meer import uit Zweden en Noorwegen". 

Toeval?

Volgens het Russische energiebedrijf gaat het dus niet om een vergelding, wél om het feit dat de betalingen sinds zes mei niet meer doorkomen. Dat zou mogelijk het gevolg kunnen zijn van de Europese sancties tegen Rusland. 

Maar tegelijk komt de leveringsstop op een moment van oplopende spanningen, tussen Finland en Rusland. 

De Finse regering heeft eerder deze week te kennen gegeven dat ze "onverwijld" lid wil worden van het Atlantische militaire bondgenootschap Navo. Dat is niet naar de zin van Rusland, dat al dreigde met "technisch-militaire" tegenmaatregelen. Het valt dus niet uit te sluiten dat de plotse Russische stroomstop daarmee te maken heeft. 

Het is trouwens niet de eerste kink in de energiekabel tussen Rusland en Finland. Begin mei al besliste Finland dat het niet langer met het Russische nucleaire bedrijf Rosatom in zee gaat, voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Toen al luidde het "dat de oorlog in Oekraïne de risico's voor de samenwerking had verhoogd". 

Meest gelezen