Radio 2

102 jaar lang in bezit van de familie Coppin-Van Geetsom, nu staat historische Villa Coppin in Zaventem te koop 

In Zaventem staat sinds kort de historische Villa Coppin aan de Vilvoordelaan te koop. De villa werd 102 jaar geleden gebouwd in opdracht van de eigenaars van de "Tanneries de Saventhem", destijds een groot bedrijf en belangrijke werkgever in de gemeente. De erfgenamen van de familie verkopen het gebouw nu. 

De imposante Villa Coppin in cottagestijl werd in 1920 door de Brusselse architecten Antoine Laenen en Clément Verhas ontworpen in opdracht van François Coppin-Van Geetsom, oprichter van de leerlooierij "Tanneries de Saventhem", later TMB. In 2018 werd de villa beschermd, onder andere omdat het interieur tot in het kleinste detail bewaard bleef. 

Geen alledaagse verkoop

Voor vastgoedmakelaar Michel De Keukeleire (63) van ERA Leus in Zaventem is het geen alledaagse verkoop. "Tijdens mijn professionele loopbaan heb ik vaak gezegd dat als dat pand ooit te koop zou komen, ik diegene was die het zou willen verkopen. En zo geschiedde (lacht). Ik ben dan ook een geboren Zaventemnaar. Van waar ik opgegroeid ben, had je zicht op wat wij in Zaventem ‘t Kasteeltje noemden. Ik heb er dus wel een zekere emotionele band mee.”

De villa omvat onder meer een indrukwekkende ontvangstruimte en is ingericht met oog voor detail. Zo zijn er prachtige lambriseringen, natuurstenen vloeren, deuren opgeluisterd met tekeningen en een sierlijke schouw. "Die architectuur zie je enkel in oude herenhuizen in Brussel", weet De Keukeleire. "Die twee Brusselse architecten hebben het dan naar hier gebracht. Zaventem was toen nog een dorp, maar hier was er ruimte om fabrieken te bouwen.” 

Een zicht op het interieur, met onder andere de prachtige lambrisering in hout
ERA Leus Zaventem

Mogelijkheden zat

De villa wordt nog steeds bewoond door nazaten van de oorspronkelijke eigenaars, de vierde generatie al. Maar zij verkopen nu het gebouw en het omliggende domein van 42 are, inclusief het koetshuis en een tweede woning in de tuin.  Volgens de vastgoedmakelaar kan je met het gebouw veel kanten uit. "Ik denk aan een luxehotel of B&B, een wellness of zelfs een co-housingproject. Je moet wel rekening houden met de bescherming, die ook voor het interieur van de villa geldt. Daarvoor is voorafgaand overleg met Erfgoed Vlaanderen aangewezen." 

Meest gelezen