Vlaamse universiteiten verzetten zich opnieuw tegen centraal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag

In een interne nota van de Vlaamse Interuniversitaire Raad staat dat de universiteiten geen centraal meldpunt willen voor grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt studentenblad Veto, dat de nota kon inkijken. Na een "Pano"reportage met ontluisterende getuigenissen over machtsmisbruik aan de Universiteit Gent en de KU Leuven had minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) opgeroepen om een extern en gecentraliseerd meldpunt op te richten, in plaats van klachten per universiteit te behandelen.

In een ontluisterende reportage van "Pano" getuigden tientallen doctoraatsstudenten over het machtsmisbruik van een professor aan de KU Leuven en aan de UGent, en een directeur van een centrale dienst van de laatste universiteit. Uit die reportage bleek dat beide universiteiten geen transparante of effectieve tuchtprocedures hebben en meerdere meldingen van slachtoffers geen of weinig gevolg kregen. 

Kort na die reportage riep minister van Onderwijs Ben Weyts de universiteiten op om wel een extern, centraal meldpunt in te richten voor klachten rond grensoverschrijdend gedrag. 

De vijf Vlaamse universiteiten zijn nu overeengekomen om toch géén centraal meldpunt in te richten. Dat zou blijken uit een interne nota van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) waar studentenblad Veto de hand op kon leggen, een definitieve versie van een engagementsverklaring die in maart op tafel lag. Ze gaan daarmee voor de tweede maal in tegen een dergelijk verzoek, want ook in 2018 hield de VLIR dit al af toen toenmalig minister van Onderwijs Hilde Crevits het voorstel voor het eerst op tafel legde.

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen, wijst erop dat de UAntwerpen al werkt met een extern meldpunt en is ervan overtuigd dat de klachten centraliseren geen meerwaarde zou bieden. "Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag kan je misschien bij de universiteit zelf klagen, maar als je wil kan je extern klagen. Daar gaat het om," zegt hij in een gesprek met Radio 2. "Maar je moet dat niet centraliseren in één grote boite ergens in Brussel. Als elke universiteit met een externe werkt, zoals wij bijvoorbeeld met Mensura, dan werkt dat goed", aldus Van Goethem.

Rik Van de Walle, rector van de UGent en op dit moment voorzitter van de VLIR, spreekt zich niet uit tegen het idee, maar schuift naar voren dat niet alle universiteiten overtuigd zijn van het nut van een centraal extern meldpunt, en de VLIR het daarom niet als actiepunt vastlegt.

"De UGent heeft geen bezwaar tegen een centraal onafhankelijk meldpunt maar is niet bereid te wachten op de oprichting daarvan om tot een extern onafhankelijk meldpunt te komen voor de UGent-studenten en personeel", is te lezen in een schriftelijke reactie van Van de Walle. "De Raad van Bestuur verklaarde zich principieel akkoord met de oprichting van een extern en onafhankelijk meldpunt". Wél een extern meldpunt dus, maar geen overkoepelend.

Minister Weyts laat weten dat er binnenkort rond het thema grensoverschrijdend gedrag een overleg gepland is met de VLIR, de Vlaamse Hogescholenraad en de Vlaamse Vereniging Studenten (VVS). Hij neemt akte van het standpunt van de universiteiten, maar vindt dat dit thema sereniteit verdient. Om die sereniteit in het overleg te bewaren, wil hij verder niet reageren.

Meest gelezen