Na de dochters komen nu de vrouwen in het vizier: Londen zet ex-vrouw en vermeende minnares van Poetin op sanctielijst

Het Verenigd Koninkrijk kondigt nieuwe sancties af tegen familie en vrienden van de Russische president Vladimir Poetin. Naast een rist neven kunnen ook ex-vrouw Ljoedmila Otsjeretnaja (64) en vermeende vriendin Alina Kabajeva (39) niet langer ontkomen.

De lijst van mensen die Groot-Brittannië sanctioneert wegens hun zogenoemde “onsterfelijke loyaliteit” aan de Russische president Vladimir Poetin, wordt steeds langer. “Er staan er intussen al meer dan 1.000 op”, zegt de Britse regering. “We verscherpen nu opnieuw de greep op zijn inner circle, en gaan daarmee door tot Oekraïne zegeviert.”

Bijna drie maanden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, kunnen Ljoedmila Otsjeretnaja en Alina Kabajeva zo de dans niet langer ontspringen. Otsjeretnaja was dertig jaar lang met Poetin getrouwd, Kabajeva zou de reden zijn dat dit huwelijk op de klippen liep – al heeft het Kremlin die geruchten steeds stellig ontkend. 

Sinds het prille begin van zijn politieke carrière houdt Poetin zijn privéleven met man en macht uit de schijnwerpers. Net zoals we bitter weinig weten over zijn dochters Maria en Katerina, hebben we er het raden naar met wie hij tegenwoordig zijn leven deelt. 

"Geen publiek persoon"

Officieel was Ljoedmila Otsjeretnaja Poetins enige partner. De twee leerden elkaar begin jaren tachtig kennen op een concert. Otsjeretnaja studeerde Duits in het toenmalige Leningrad – tevens Poetins thuishaven – en was stewardess bij Aeroflot. Na nog geen twee jaar huwelijk werd dochter Maria in april 1985 geboren, Katerina volgde in augustus 1986. 

In de dertig jaar dat Poetin en Otsjeretnaja waren getrouwd, verscheen ze zelden op het toneel. “Mijn vrouw is geen publiek persoon”, liet Poetin daarover in 2012 optekenen. Hij vroeg de media om zijn familie buiten politieke berichtgeving te houden. Ruim een jaar later kondigden ze aan uit elkaar te gaan. Volgens Otsjeretnaja was het een gezamenlijke beslissing: “Ons huwelijk is voorbij als gevolg van het feit dat we elkaar amper zien”.

Poetin en Otsjeretnaja kondigen in 2013 samen hun scheiding aan op de Russische televisie:

Videospeler inladen...

Poetin en Otsjeretnaja mogen dan wel gescheiden zijn, ze bleef een van zijn vertrouwenspersonen. Volgens het Verenigd Koninkrijk heeft ze “bevoorrechte zakenrelaties met Russische staatsbedrijven en een aanzienlijk, onverklaard vermogen”. Meteen de reden waarom de Britten haar op de sanctielijst zwieren.

Opnieuw zwanger

Dat gebeurt dus samen met Alina Kabajeva. Officieel zat zij tussen 2007 en 2014 in het Russische parlement voor Poetins partij en is ze vandaag voorzitter van de raad van bestuur van de National Media Group (NMG) – het grootste particuliere Russische mediabedrijf. Officieus is ze al sinds 2008 Poetins minnares.

De twee zouden elkaar voor het eerst officieel hebben ontmoet in 2001, toen Poetin haar onderscheidde vanwege haar sportprestaties als gymnaste. Ze werd veelvoudig Europees en wereldkampioen in de gymnastiek en won goud tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004.

Dat Poetin en Kabajeva een relatie hebben, is nooit bevestigd, al wordt aangenomen dat ze samen zelfs kinderen hebben. Hoeveel precies, daar heeft iedereen het raden naar. De ene bron spreekt over vier kinderen, onder wie een tweeling, anderen hebben het dan weer over twee zonen. Volgens de laatste geruchten zou ze momenteel – onbedoeld – opnieuw zwanger zijn.

Volgens diezelfde geruchtenmolen zou Kabajeva met haar kinderen in een zwaarbeveiligde villa in het Zwitserse Lugano verblijven. Eind maart werd daarom een petitie georganiseerd – en door meer dan 60.000 mensen ondertekend – om haar uit Zwitserland te laten zetten, maar de Zwitserse regering had naar eigen zeggen geen aanwijzingen dat ze in het land verbleef. In april dook ze op bij een gymnastiekevenement voor kinderen in Moskou.

Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten zouden met het idee spelen Kabajeva te sanctioneren wegens haar band met Poetin. Groot-Brittannië houdt het alvast niet op Kabajeva alleen, maar zet ook haar grootmoeder Anna Zatseplina op de sanctielijst. Zij is naast “oma van” ook de vennoot van oligarch en Poetins bondgenoot Gennady Timchenko.

Pandora Papers

Vraag is of ook Svetlana Krivonogikh en Luiza Rozova op de lijst zullen belanden. Krivonogikh, ooit poetsvrouw maar vandaag een van de rijkste vrouwen in Rusland, dook op in de Pandora Papers als eigenaar van een appartement met zicht op zee in Monaco. Ze verkreeg het appartement met een prijskaartje van 3,4 miljoen euro via een offshorebedrijf, dat werd opgericht enkele weken na de geboorte van haar dochter Luiza Rozova.

Luiza wordt door velen dan ook eveneens als een buitenechtelijke dochter van Poetin beschouwd.

Meest gelezen