Radio 2

Actie voor betaalbaar wonen onder de stadshal in Gent: "Er zijn 1873 daklozen in Gent, dat is te veel"

Onder de stadshal in Gent is vrijdagavond actie gevoerd om het daklozenprobleem beter aan te pakken. De actievoerders vragen dat de crisisopvang kwalitatiever moet. Mensen moeten ook al geholpen worden voor ze uit hun huis worden gezet. En dak- en thuisloze mensen moeten ook sneller een vaste woonst krijgen.

In de laatste dak en-thuislozentelling van de KULeuven en de Koning Boudewijnstichting leerden we dat er minstens 1800 dak- en thuisloze mensen zijn in Gent, waarvan een 400-tal kinderen. "We zijn 2022. Zo kan het niet meer", reageert Evelien voor Hart voor Vluchtelingen. Samen met 50 anderen kwam Evelien gisterenavond onder de stadshal van Gent om aandacht te vragen voor betaalbaar wonen.

"Onze vzw Hart voor Vluchtelingen is niet opgestart met de bedoeling om vluchtelingen op te vangen. Maar om die mensen wel op weg te helpen", verduidelijkt Evelien. "Maar sinds 2020 kunnen we niet anders meer dan ze opvangen. Ook al is het niet onze taak. Daarom komen we vandaag op voor het recht op betaalbaar wonen." 

Radio 2

"We hebben 3 eisen"

Concreet vraagt de vzw 3 dingen. "We vragen voldoende kwalitatieve opvang", zegt Evelien. "Er is een crisisopvang, maar die moet beter. Wij vangen zelf jonge vrouwelijke vluchtelingen op, omdat wij het niet veilig vinden voor hen. Daarnaast is het belangrijk om mensen ook preventief uit de dakloosheid te houden. We weten wanneer mensen uit hun huis zouden gezet worden. Dat wordt allemaal nauwkeurig bijgehouden. Daar moeten we sneller op reageren."

Daarnaast is het de bedoeling om mensen die uiteindelijk toch in de dakloosheid belanden snel weer een dak boven hun hoofd te geven. Er lopen al ongeveer 10 jaar projecten rond Housing First en Housing Ledpraktijken, zowel van op lokaal niveau maar ook nationaal. 

Je hebt een woning nodig om rust te vinden. Dan pas kan een sociaal en economisch traject volgen
Evelien, Hart voor Vluchtelingen

Bij housing first worden dak- en thuisloze mensen meteen een vaste woonst aangeboden, zodat ze kunnen werken aan een duurzaam huisvestingsperspectief. "Je hebt een woning nodig om rust te vinden. Dan pas kan een sociaal en economisch traject volgen", gaat Evelien verder. Housing led is een kleine tak daarvan. Dat zijn woningen waarbij dak- en thuisloze burgers worden opgevangen voor onbepaalde tijd onder begeleiding. Ze kunnen daar blijven tot ze een duurzame woonoplossing hebben. 

"Er zijn heel wat voorbeelden van succesvolle organisaties en initiatieven, maar helaas blijven die tijdelijk", legt Evelien uit. "Door beperkte budgetten en termijnen hebben ze de mogelijkheid niet om door te breken. Veel woonboxen of tiny houses zorgen ervoor dat ze uit de collectieve opvang raken, of kunnen opstarten in een gewone woning. Zo vinden ze rust."

Tot en met 17 oktober, op de Dag van de Armoede, zijn er acties.

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen