Videospeler inladen...

BEKIJK - Kleurrijke Zinneke Parade trekt door de straten van een zonovergoten Brussel en lokt 70.000 toeschouwers

Na een afwezigheid van vier jaar is de Zinneke Parade zaterdagnamiddag opnieuw door het centrum van Brussel getrokken. Het thema van de tweejaarlijkse folkloristische stoet was dit jaar "Trompe l'oeil", ofwel gezichtsbedrog. Het spektakel trok ongeveer 70.000 toeschouwers, meldt de Brusselse lokale politie.

Door corona kon de vorige editie van de Zinneke Parade in 2020 niet doorgaan. Het thema "Trompe l'oeil" werd toen wel al verkozen. De 17 Zinnodes, de participatief-creatieve projecten in de stoet, kregen daardoor wel meer dan voldoende tijd om hun installaties en choreografie volledig op punt te zetten. Aan de Zinneke Parade namen in totaal 1.150 personen deel, onder wie 115 artiesten, vanuit het hele land. 

Nicolas Maeterlinck

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Zinneke Parade kwamen de leerlingen van de metaalopleiding de straat op. Zij troonden een grote constructie mee waaraan er over een periode van vier jaar gewerkt is, een samensmelting van de Biënnale "Aux Loups ! Wolven" in 2020 en "Trompe l'oeil" 2022. 

Nicolas Maeterlinck

De Zinneke Parade werd geboren in het kader van Brussels 2000, European City of Culture. Het was de uitdrukking van de wens om een groot volksfeest in de stad te organiseren dat bruggen zou slaan tussen de 18 gemeenten en het stadscentrum en alle sociaal-culturele verenigingen zou mobiliseren.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen