Van Oekraïne naar het Songfestival (en weer terug): Bruno Beeckman moet razendsnel knop omdraaien

Wekenlang zagen we Bruno Beeckman, die voor de European Broadcastion Union (EBU) werkt, verslag uitbrengen vanuit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Vandaag is hij aan de slag op... het Songfestival in Turijn. "Maar de oorlog laat je hier ook niet los."

"Het is intussen mijn zestiende Songfestival", klinkt het trots in "De ochtend" op Radio 1. Bruno Beeckman werkt er als freelancer voor de European Broadcastion Union (EBU), dat instaat voor de tv- en radiostudio's in de arena in Turijn, in Italië, waar het Songfestival dit jaar plaatsgrijpt.

Hij is er nu ongeveer een week aan slag, maar zat tot voor kort nog in Oekraïne. Voor verschillende Vlaamse media was hij er wekenlang een gedroomde correspondent, die een venster bood op de toestand in het belegerde land. 

Van de horror van het strijdtoneel naar de blingbling van het Songfestival: is dat mentaal niet aartsmoeilijk? "Ik kan onmiddellijk de knop omdraaien", zegt hij. "Maar ik krijg ook veel reacties van Oekraïne. Zo hadden we de Oekraïense deelnemers, Kalush Orchestra, in onze studio. Daarvan heb ik foto's doorgestuurd naar mensen die ik in Oekraïne heb leren kennen. De reacties waren overweldigend."

Foto's tonen aan vluchtelingen

Beeckman moet toch toegeven dat "de oorlog je hier ook niet los laat". "Een week geleden, toen ik hier naar buiten ging, kwam ik 3 Oekraïense vluchtelingen tegen. Ik toonde hen foto's, want ik was net zelf terug uit Oekraïne. De dag nadien stonden er 25 mensen die ooggetuigenverslagen wilden horen en foto's wilden zien."

De Oekraïense deelnemers bellen elke ochtend met hun familie om te vragen of er nog nieuws is en of er nog militaire activiteit was

EBU-medewerker Bruno Beeckman

Dat geldt ook voor de muzikanten van Kalush Orchestra, merkt Beeckman. "Die artiesten, die afkomstig zijn uit het westen van het land, hebben hun familieleden al een aantal weken niet gezien. Zij bellen elke ochtend met hen om te vragen of er nog nieuws is en of er nog militaire activiteit was. Dus ook voor die artiesten blijft de oorlog verder gaan."

En wat staat na het Songfestival? Keert Beeckman dan terug naar Oekraïne? "Dat is de bedoeling. Ik word nog elke dag op de hoogte gehouden over de situatie ter plaatse. Ik ben freelancer, dus ik heb nog andere opdrachten. Maar zodra ik kan, ga ik terug."

Beluister hier het hele gesprek met Bruno Beeckman in "De ochtend" op Radio 1:

BEKIJK OOK - Is de liedjeswedstrijd apolitiek? "Politiek speelt onvermijdelijk mee in zo'n landencompetitie", zegt Dean Vuletic, auteur van het werk "Postwar Europe and the Eurovision Song Contest" in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen