Radio 2

Cabin Art brengt kunstschilder Paul Delvaux tot leven in Sint-Idesbald (Koksijde)

Op het strand van Sint-Idesbald is de 14e van Cabin Art gestart. Dit jaar worden de strandcabines geïllustreerd met werk van de Belgische kunstschilder Paul Delvaux. Hij werd precies 125 jaar geleden geboren en het Delvauxmuseum in Koksijde opende 40 jaar geleden de deuren. 

Paul Delvaux en Sint-Idesbald, ze hebben iets met elkaar. Het was in 1947 dat Delvaux in Sint-Idesbald zijn geliefde Anne-Marie De Martelaere ontmoette. Hij liet voor haar zijn vrouw staan. In Sint-Idesbald opende ook precies 40 jaar geleden het Delvaux museum waar je het overvloedige en rijke oeuvre van de kunstenaar kan bezichtigen. Nu het dit jaar ook nog eens 125 jaar geleden is dat de Belgische surrealist werd geboren is het niet meer dan normaal dat tijdens de 14e editie van Cabin Art Delvaux in de spotlights staat. 

(lees voort onder de foto) 

Radio 2

Danse macabre

56 kunstenaars gaan aan de slag met het thema Paul Delvaux in Sint-Idesbald. Uiteenlopende technieken in een brede interpretatie zorgen voor heel veel verscheidenheid.

“Delvaux was nogal bezeten door de dood”, schetst Michael Marek uit Oud-Turnhout zijn werk. “De dood op een positieve manier en daarom heb ik een "Danse macabre" gemaakt: een vrouw die danst met skeletten. De keuze voor Delvaux is meer dan terecht. Ik ben al een paar keer in het museum geweest. Het is meer dan de moeite. Jammer dat het ondergewaardeerd is want meestal loop je er alleen rond. Cabin Art is trouwens een mooi initiatief. Het is een goed begin van de zomer en maakt kunst toegankelijk voor de man in de straat.”

(lees voort onder de foto) 

Radio 2

Te veel naakt

Paul De Backer uit Ouderghem legt de laatste hand aan zijn werk. “Ik maakte een compositie van de lucht, de zee en een dunne band van zand en duinen. Daaruit duikt uit het niets een oude trein op.  Cabin Art is tof en geeft amateur kunstenaars een podium. Een terechte keuze voor Delvaux. Toch vind ik dat hij soms te veel op het naakte focuste terwijl hij zeer sterk was in het ‘Claire-obscur’. 

Nog tot en met 11 september kan je langs op het strand van Sint-Idesbald voor Cabin Art.

Radio 2

Meest gelezen