Sputnik

Finse president belt met Poetin over mogelijke NAVO-toetreding: "Zou vergissing zijn", zegt Poetin

De Finse president Sauli Niinistö heeft met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld over het mogelijke toetredingsverzoek van Finland tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. In dat gesprek liet Poetin weten dat het einde van Finlands militaire onafhankelijkheid "een vergissing zou zijn." Intussen geeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu aan dat er dan toch kan worden gepraat over een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO.

De Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin spraken zich eerder deze week uit voor een toetreding tot de NAVO. De sociaaldemocratische regeringspartij van premier Sanna Marin heeft vandaag haar steun uitgesproken voor een kandidatuur. 

Naar verwachting zal Finland morgen, samen met Zweden, formeel vragen om lid te worden van het westerse militaire bondgenootschap. De Finse president belde zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin vandaag op om hem de plannen toe te lichten. 

"Nu is onze veiligheidssituatie veranderd als gevolg van Russische acties", legt de Finse president Niinistö uit in een televisiestudio:

Videospeler inladen...

"Het gesprek was direct en rechtdoorzee en verliep zonder ergernis. Het vermijden van spanningen werd belangrijk geacht", liet het Finse staatshoofd weten in een presidentiële verklaring. 

Het gesprek was rechtdoorzee en verliep zonder ergernis

De Russische president Poetin gaf aan dat de relatie tussen buurlanden Finland en Rusland zal verslechteren als Finland zijn militaire neutraliteit opgeeft. Dat Finland dat zou doen, is volgens Poetin "een vergissing, omdat er geen enkele dreiging bestaat voor de veiligheid van Finland." 

"Vergeldingsactie"

Finland heeft, net als Zweden, een lange geschiedenis van neutraliteit in tijden van oorlog, maar sinds de Russische invasie van Oekraïne groeide de steun onder de bevolking om lid te worden van de NAVO. Finland deelt een 1.300 kilometer lange grens met Rusland. 

De Baltische staten, Polen, Oekraïne en ook de Europese Unie lieten zich eerder deze week positief uit over de Finse beslissing. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel had het over een "historische stap" die zal bijdragen tot de "Europese veiligheid". 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kantte zich gisteren tegen een toetreding van Finland en Zweden.  Vandaag klonk minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu iets genuanceerder. "De grote meerderheid van het Turkse volk is tegen het lidmaatschap van die landen, die de terreurorganisatie PKK steunen, en ze vragen ons om de toetreding te blokkeren", aldus Cavusoglu. "Maar dat zijn zaken waarover we uiteraard moeten praten met de NAVO-leden en de betrokken landen."

Aan Russische kant was men minder gelukkig met de aankondiging. In een verklaring gaf het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken te kennen dat Moskou gedwongen zal zijn om "vergeldingsacties" te nemen na de aankondiging van Finland. Sinds middernacht levert Rusland geen elektriciteit meer aan Finland. Officieel omdat de betalingen al sinds 6 mei niet meer doorkomen. Maar waarnemers denken dat het ook een vergelding kan zijn, nu Finland te kennen heeft gegeven dat het lid wil worden van de NAVO. 

Meest gelezen