© Queen Elisabeth Competition - Derek Prager

Belgische celliste Stéphanie Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

De 24 halvefinalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd zijn bekend en de enige landgenote die aan de wedstrijd begon, stoot door naar de volgende ronde. Gaat Stéphanie Huang haar zus Sylvia achterna, die in 2019 de finale van de wedstrijd voor viool haalde en de publieksprijs kreeg?

Mei is Eurovisiesongfestival- én Koningin-Elisabethwedstrijdmaand. Niet alleen in Turijn, ook in Brussel is afgelopen week heel wat muziek beluisterd en beoordeeld. Elf cellisten per dag, zes dagen lang: de jury, gezeten aan een lange tafel in studio 4 van Flagey, kreeg heel wat te wikken en te wegen in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd. Van de 66 deelnemers aan die eerste ronde mogen er maar 24 door naar de halve finale. Die namen zijn nu bekend.

De 26-jarige Belgische celliste Stéphanie Huang stoot door naar de halve finale. Zij is de zus van violiste Sylvia Huang, die in 2019 de finale bereikte en de publieksprijs won. Bij de 24 halvefinalisten is ook de enige Oekraïense deelnemer, Oleksiy Shadrin. En twee Nederlandse cellisten: Anton Spronk en Ella van Poucke.

De 24 halvefinalisten

De halve finale begint maandag en duurt tot en met zaterdag, om 15 uur en 20 uur spelen telkens twee muzikanten, 24 in totaal. De cellisten spelen in de halve finale “Wie aus der Ferne”, een gloednieuw werk van de Belgische componist Daan Janssens en enkele andere werken naar keuze voor cello en piano. Op een andere dag in de week spelen ze ook een celloconcerto van Joseph Haydn, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, met als dirigent Vahan Mardirossian.  

Op zaterdag 21 mei worden de 12 finalisten bekendgemaakt; die gaan dan een week in afzondering om een nieuw stuk in te studeren van de Duitse componist Jörg Widmann. Tussen 30 mei en 4 juni is er dan de finaleweek in Bozar, met twee cellisten per avond, begeleid door het Brussels Philharmonic, onder leiding van Stéphane Denève.

Je kan de halve finale en de finale volgen op VRT NU, Canvas (namiddag), het kanaal van Ketnet (avond) of op Klara, Klara.be en de Klara-app. 

Het is nog maar de tweede editie voor cello van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vijf jaar geleden won de Fransman Victor Julien-Laferrière. 

Zes jonge studenten cello uit Vlaanderen volgen de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet als "DeZes" en brengen verslag uit op sociale media. In de finaleweek sluiten ze elke wedstrijdavond af met een cover van een popnummer. Zoals "Music" van John Miles, die eind vorig jaar overleed:

Meest gelezen