Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

India verbiedt export van tarwe, prijzen dreigen wereldwijd nog verder op te lopen

India heeft met onmiddellijke ingang de export van tarwe verboden. India, de op een na grootste tarweproducent ter wereld, had eerder dit jaar juist aangekondigd om een recordaantal tarwe uit te voeren, nu de uitvoer vanuit Oekraïne door de oorlog zo goed als onmogelijk is. Maar door de sterk stijgende prijzen en de extreme hitte is de voedselzekerheid in India zelf in gevaar, zegt de regering.   

Na China is India de grootste tarweproducent ter wereld. Maar door een aanhoudende extreme hittegolf is de productie dit jaar beperkt. Daardoor, maar ook door wereldwijde prijsstijgingen, zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen. Om die onder controle te houden en te voorkomen dat de voedselzekerheid in India gevaar loopt, verbiedt de regering met onmiddellijke ingang de export van tarwe.

Dat is een streep door de rekening van veel landen in Europa en elders. Export uit Oekraïne, "Europa's graanschuur", is immers zo goed als onmogelijk door de oorlog. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk kampen met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken.

India had daarom willen inspelen op de tekorten op de wereldmarkt. Vorige maand nog kondigde het aan een record van 15 miljoen ton tarwe uit te voeren, dubbel zoveel als de ruim 7 miljoen ton van vorig jaar. India richtte zich tot Europa, maar ook tot landen in Afrika en Azië.

Naar kwetsbare landen met ernstige voedseltekorten zegt India wel nog een deel van zijn tarwe te zullen sturen. Export is ook nog toegestaan als daarover afspraken zijn gemaakt vóór 13 mei, de ingangsdatum van het verbod. 

G7 waarschuwt voor voedselcrisis

Door het Indiase exportverbod dreigen de prijzen voor graan -en dus voor brood- wereldwijd nog verder te stijgen. De grootste bakkersgroep van ons land, La Lorraine Bakery Group, verwacht ook hier een sterke prijsstijging. 

Maar vooral de bevolking van armere landen wordt zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen (onder meer) ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. 

"Tot 50 miljoen mensen, vooral in Afrika en het Midden-Oosten, dreigen de komende maanden te sterven", zegt Annalena Baerbock, minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland. Zij ontvangt vandaag haar collega's van de G7, de zeven rijkste industrielanden. De G7 waarschuwt voor een voedselcrisis en roept Rusland op om een einde te maken aan de blokkade van graan in de havens aan de Zwarte Zee in Oekraïne.

De ministers van Landbouw van de G7, die ook vandaag samenkomen bekritiseren ook het Indiase exportverbod. "Als iedereen begint dergelijke exportbeperkingen in te stellen of zelfs de markten te sluiten, dan zal dat de crisis alleen maar erger maken en ook India zelf en zijn eigen boeren schade toebrengen", zegt de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir.

Meest gelezen