AFP or licensors

Vocal coaching, rust en "liefde geven": zo beleeft Jérémie de laatste uren voor de grote Songfestivalfinale 

D-day voor Jérémie Makiese: de 21-jarige Belg staat vanavond in de grote finale van het Eurovisiesongfestival. Veel rust werd hem niet meer gegund na de halve finale van donderdag. "Maar vermoeidheid voel ik niet, ik ben positief", zegt Makiese.

Benieuwd naar alle 25 nummers die vanavond te horen zullen zijn in de finale? Je kan ze allemaal hier bekijken. 

Gisteren twee repetities - waaronder de belangrijke generale waar de vakjury's hun punten bepalen - en vanmiddag nog een algemene repetitie. Nee: veel rust heeft Jérémie nog niet gehad na zijn kwalificatie in de tweede halve finale donderdag. "Maar vermoeidheid, ik voel dat eigenlijk niet. Ik ben positief", vertelde hij aan VRT NWS gisteren na de namiddagrepetitie.

We kunnen de Belgen geruststellen: hoewel de drukke agenda en zijn moeilijke liedje duidelijk beginnen door te wegen op de stem van Jérémie, verliep de belangrijke juryfinale van gisteravond zonder fout. Vandaag vertrok hij kort na de middag met zijn delegatie richting de zaal waar het vanavond gaat gebeuren. 

BEKIJK - VRT NWS sprak met Jérémie enkele uren voor de finale vanavond:

Videospeler inladen...

Liefde

Zijn halve finale heeft Jérémie naar eigen zeggen niet meer herbekeken of geanalyseerd. "Ik zing mijn liedje niet altijd zoals in de studioversie. Elke dag is anders, ik zing spontaan", aldus Makiese. Zijn indruk na de repetities voor de finale? "Of er nu 50 of 2 landen meedoen, niets verandert voor mij. Ik wil gewoon mijn liedje zingen, fun hebben en liefde geven aan de mensen."

Jérémie is inderdaad erg geliefd hier in Turijn; bij het publiek, fans en de pers. En ook bij de andere delegaties. Vooral met de zanger van Azerbeidzjan heeft onze kandidaat een vriendschap ontwikkeld. "Hij is een goeie vriend van mij. Hij heeft mij ook uitgenodigd in zijn land. Er is iets speciaals tussen ons. We hebben dezelfde vibes, plezier, hetzelfde leven."

BEKIJK - Een geconcentreerde Jérémie stapt op de bus richting de zaal waar het vanavond moet gebeuren:

Videospeler inladen...

"Fun hebben"

Na de laatste repetitie van vanmiddag - einde voorzien om 16.30 uur - staat er vooral nog "rust en vocal coaching" op het programma, laat de Belgische delegatie weten. Jérémie wordt daarvoor continu bijgestaan door zijn stemcoach. Om 20 uur heeft hij een afspraak bij de kapper en de make-up, en daarna is het de laatste rechte lijn naar het moment van de waarheid.

Zijn ambitie voor deze finale? "Gewoon fun hebben, nog meer fun." België komt als 16e aan de beurt vanavond, zijn optreden is voorzien rond 22.20 uur.

BEKIJK - VRT NWS sprak gisteren met Jérémie Makiese na zijn repetitie voor de finale:

Videospeler inladen...

Meest gelezen