AFP or licensors

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemt corona-uitbraak in zijn land "grote ramp"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de uitbraak van het coronavirus in zijn land "een grote ramp" genoemd. Noord-Korea heeft 21 nieuwe doden gerapporteerd, nadat het gisteren voor het eerst melding had gemaakt van een coronadode. In totaal zijn al meer dan een half miljoen coronabesmettingen geregistreerd sinds de eerste gevallen eind vorige maand aan het licht kwamen. 

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA heeft 21 bijkomende overlijdens wegens "koorts" gemeld. In één dag tijd registreerde Pyongyang in totaal 174.440 nieuwe koortsgevallen. Gisteren had KCNA het eerste overlijden gemeld van een patiënt die positief had getest op COVID-19. Daarnaast zei het dat vijf andere patiënten aan "koorts" waren gestorven.

Op het politbureau dat vandaag samenkwam, zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de corona-uitbraak in zijn land "een grote ramp" hebben genoemd. Hij riep op tot nationale eenheid om de crisis het hoofd te bieden. 

Pas donderdag had Noord-Korea voor het eerst sinds de start van de coronapandemie, 2,5 jaar geleden, officieel een coronabesmetting geregistreerd. Het land liet weten dat het getroffen wordt door het virus, het zou gaan om de omikron BA.2-variant. Leider Kim Jong-un kondigde een lockdown af. Het streng communistische en geïsoleerde Noord-Korea zit voor de buitenwereld sowieso zo goed als op slot. 

De bevolking van Noord-Korea is niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Er is ook nauwelijks testmateriaal beschikbaar en ziekenhuizen kampen met tekorten aan medicijnen. Mogelijk heeft een deel van de bevolking wel natuurlijke immuniteit opgebouwd tegen het virus, want vermoedelijk heeft het land meer coronagevallen gehad dan het regime heeft toegegeven. Dat in 2,5 jaar niemand het coronavirus zou hebben opgelopen, in een land met meer dan 25 miljoen inwoners, is algemeen altijd in twijfel getrokken. 

Meest gelezen