Oekraïense legervoertuigen rijden langs een verwoeste Russische tank in de buurt van Charkov.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Heeft Oekraïne slag om stad Charkov gewonnen? Russische troepen trekken zich terug, zeggen analisten

Oekraïne lijkt de slag om Charkov, de tweede stad van het land, te hebben gewonnen. Dat concludeert de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). Volgens analisten van het ISW trekken de Russische troepen zich terug uit het gebied rond de stad die al sinds het begin van de oorlog onder vuur lag.

De noordoostelijke stad Charkov, op zo'n 50 kilometer van de grens met Rusland,  is de op een na grootste stad van Oekraïne. De stad lag al onder vuur bij het begin van de Russische invasie, eind februari. 

Volgens het ISW hebben Oekraïense troepen verhinderd dat Russische troepen Charkov konden omsingelen en innemen. Ze hebben de Russische troepen dan kunnen verdrijven, net zoals ze dat gedaan hebben bij Kiev.  

"De Russische troepen worden al een hele week lang teruggedrongen uit Charkov", zegt collega Tom Van De Weghe. "Ze hadden de stad omcirkeld en bestookten die met zware artillerie. Maar het Oekraïense tegenoffensief is succesvol gebleken. We zien dat Russische soldaten zich terugtrekken naar de Russische grens, waardoor Charkov buiten het bereik is komen te liggen van Russisch zwaar geschut. Geleidelijk zien we ook inwoners terugkeren naar huis. Na Kiev is Charkov de tweede grote stad die de Russen niet lijken te kunnen veroveren." 

BEKIJK - In Zaporozje gaat het er nog hard aan toe, in Charkov lijken de Russische troepen op een afstand gehouden ("Het journaal"):

Videospeler inladen...

In het zuidoosten wint Rusland wel aan terrein, je zou kunnen zeggen dat het slagveld zich verplaatst

De terugtrekking betekent echter niet dat het gevaar voor Charkov helemaal is geweken. Mogelijk hergroeperen de Russische troepen zich om een nieuwe aanval op de stad te wagen. 

"We mogen ook niet vergeten dat Rusland in het zuidoosten wel aan terrein wint", zegt Van De Weghe. "Vanuit de regio Marioepol zien we Russische troepen oprukken naar het noorden en de regio rond de stad Zaparozje bestoken. Je zou kunnen zeggen dat het slagveld zich dus verplaatst."

Chef inlichtingendiensten Oekraïne uit optimistische prognose

De regering in Kiev gaat ervan uit dat de oorlog nu een "derde fase" ingaat, die zich zal kenmerken door "langdurige gevechten". In een eerste fase zou Rusland van plan zijn geweest om met een blitzkrieg Oekraïne in te nemen. In een tweede fase, "plan B", probeerde Rusland de Oekraïense troepen te omsingelen. Tijdens de nieuwe, derde fase zal het Russische leger volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken proberen de terreinwinst te verdedigen die het sinds het begin van de invasie heeft geboekt, zoals veroverd gebied in de oostelijke Donbas.   

AFP or licensors

Hoewel de Oekraïense regering dus lijkt uit te gaan van langdurige gevechten, heeft het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten, Kirilo Boedanov, zich opvallend optimistisch uitgelaten over het mogelijke verdere verloop van de oorlog. 

Volgens Boedanov zal die tegen het einde van het jaar afgelopen zijn. Oekraïne zou dan alle veroverde gebieden terugkrijgen, ook het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de gebieden in Oost-Oekraïne. Het keerpunt verwacht Boedanov in de tweede helft van augustus. 

G7 engageert zich om wapenleveringen voort te zetten "zolang dat nodig is"

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, de rijkste industrielanden (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten), zijn bereid Oekraïne te voorzien van wapens en ander militair materiaal "zolang dat nodig is". Dat schrijven ze in een gezamenlijke verklaring. 

Volgens de G7 is de Russische invasie in Oekraïne niet uitgelokt en heeft het land het recht op zelfverdediging. De G7 zegt ook de economische en politieke druk op Rusland te zullen blijven opvoeren, onder meer door de economische sancties tegen Moskou uit te breiden.

De G7 roept Rusland ook op een einde te maken aan de blokkade van graanexport uit Oekraïne, om een grote humanitaire crisis af te wenden.

Meest gelezen