Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Tien doden en drie gewonden bij schietpartij in Amerikaanse stad Buffalo: "Racistisch motief"

In de Amerikaanse stad Buffalo, in de noordoostelijke staat New York, zijn bij een schietpartij in een supermarkt zaterdag tien mensen doodgeschoten en drie mensen verwond. De schutter van 18 gaf zich over na de feiten en is al voor de onderzoeksrechter verschenen. Het FBI spreekt van een haatmisdrijf en racistisch gemotiveerd extremisme. 

De 18-jarige dader had zijn daad vooraf zorgvuldig gepland. Hij was van het plaatsje Conklin, ook in de staat New York, 300 kilometer naar het noordwesten gereden. Daar stopte hij bij een supermarkt in een overwegend zwarte wijk in Buffalo en opende hij het vuur met een zwaar aanvalswapen. 

BEKIJK hier de journaalreportage:

Videospeler inladen...

De man was gekleed in een militair uniform en  zou voorafgaand aan de feiten online een manifest hebben gepubliceerd, waarin hij zichzelf omschreef als een blanke supremacist. 

Hij heeft de schietpartij gelivestreamd. Het filmpje werd na 2 minuten verwijderd.  Buiten en in de supermarkt vielen tien doden en raakten drie anderen gewond. Elf van de dertien slachtoffers zijn zwart, zegt de lokale politiechef.

De FBI onderzoekt de zaak dan ook als een "haatmisdrijf" en een "daad van racistisch gewelddadig extremisme". De Amerikaanse president Joe Biden noemt het drama weerzinwekkend. 

Meest gelezen