Het lijkt erop dat Hendrik Wüst (CDU) kan aanblijven als deelstaatpremier.
AFP or licensors

SPD van kanselier Scholz lijdt zwaar verlies in Noordrijn-Westfalen, christendemocraten en groenen winnen

Bij verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de sociaal-democratische SPD van bondskanselier Scholz een zware nederlaag geleden. De SPD zet er het slechtste resultaat ooit neer. De christendemocraten en de groenen zijn de winnaars van de verkiezingen. Noordrijn-Westfalen is de deelstaat met het grootste aantal inwoners van Duitsland en de deelstaatverkiezingen waren een test voor het beleid van de regering van Scholz. 

Het lijkt er sterk op dat de christendemocratische CDU van deelstaatpremier Hendrik Würst aan de macht kan blijven in Noordrijn-Westfalen. De CDU, in de federale regering in de oppositie, gaat er in Noordrijn-Westfalen op vooruit en haalt volgens de meest recente uitslagen 35,7 procent. Een winst van bijna 3 procent, waarmee de partij afgetekend de grootste blijft.

De sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Scholz verliest 4,6 procent en haalt met 26,7 procent haar slechtste resultaat ooit in deze deelstaat. De groenen boeken de grootste winst: plus 11,8 procent. Ze worden met 18,2 procent de derde partij in het deelstaatparlement. 

De liberale FDP, die ook in de federale regering zit, krijgt net als de SPD een klap en strandt op 5,9 procent, een verlies van bijna 7 procent. De uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) verliest licht en haalt 5,4 procent

Wat dit betekent voor de coalitievorming in Noordrijn-Westfalen is nog niet helemaal duidelijk. Een coalitie van CDU (76 zetels) en de groenen (39 zetels) haalt vlot een meerderheid in het deelstaatparlement. Een coalitie van SPD (56 zetels) en groenen (39 zetels) heeft geen meerderheid, maar een zogenoemde verkeerslichtcoalitie van SPD, groenen en FDP (12 zetels) is wel mogelijk. Zo'n verkeerslichtcoalitie zou dan een afspiegeling zijn van de federale coalitie van kanselier Scholz in Berlijn.

Afstraffing voor bondskanselier Scholz

De deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen werden beheerst door federale thema's: de houding van Duitsland tegenover Rusland in verband met de oorlog in Oekraïne en de dalende koopkracht. Het lijkt erop dat het getwijfel en getalm van kanselier Scholz tegenover Rusland en met betrekking tot wapenleveringen aan Oekraïne hem niet in dank zijn afgenomen door de kiezer.

De groene ministers in de regering van Scholz, Annalena Baerbock en Robert Habeck, zijn wél populair. Zij nemen heldere standpunten in tegen Rusland en vóór wapenleveringen aan Oekraïne en lijken daarvoor nu te worden beloond in Noordrijn-Westfalen. Bovendien leggen de groenen een verband tussen minder afhankelijkheid van duur Russisch gas en meer inzetten op hernieuwbare energie. 

De CDU, die bij de nationale verkiezingen vorig jaar een stevige rammeling kreeg, lijkt er weer bovenop te komen. Althans in deze deelstaat. Met meer dan 35 procent is het resultaat beter dan verwacht.

Meest gelezen