Radio 2

Gentse wijk deelt drie bootjes met de bewoners en kwetsbare groepen

Aan de Muidebrug werd het deelbootsysteem van vzw Buut voorgesteld. Daarbij worden drie elektrische boten gedeeld met de bewoners van de wijk Muide, Meulestede en Afrikalaan. "Iedereen die lid wordt, is mede-eigenaar en moet de boten behandelen alsof het zijn eigen boot is", reageert initiatiefnemer Lieven Van Holle. "We hopen dat de gebruikers respect zullen hebben voor ons materiaal."

"We zijn zeker geen verhuurbedrijf", waarschuwt initatiefnemer Lieven Van Holle. Hij stelde samen met vzw Buut de drie elektrische boten voor die de bewoners van de wijk Muide-Meulestede-Afrikalaan mogen uitlenen. "Vanaf nu kunnen de wijkbewoners de bootjes online reserveren. Ze moeten zich daarvoor eerst inschrijven en nog een infomoment meevolgen."

De boten werden aangekocht met de subsidies van het project 'wijkbudget van Stad Gent' dat een aangenamer leven beoogt in de Gentse wijken. Vzw Buut stelde een toegankelijke procedure op voor het gebruik van de bootjes. Van vaarregels over gebruiksaanwijzingen, tijdssloten, aantal passagiers en lidmaatschapsregels. "Enkel buurtbewoners kunnen lid worden maar ze kunnen wel anderen uitnodigen voor een tochtje."

Radio 2

Zowel ervaren schippers als kwetsbare groepen

"Ook ervaren schippers kunnen worden ingezet", legt Lieven uit. "We gaan een aantal open vaardagen per seizoen voorzien. Dan liggen de bootjes gewoon aan de kade met een schipper die hen kan rondvaren. Dat is zowel voor toevallige passanten, alsook voor kwetsbare groepen. Alleen die laatste zullen weten wanneer die momenten zullen doorgaan via de kanalen van Rap op Stap, een reisbureau voor mensen die het minder breed hebben."

"Tot slot willen we ook de mensen die minder mobiel zijn van het water laten genieten", gaat Lieven verder. "Omdat zij zelf niet kunnen varen, kunnen wij een schipper voorzien. Daarnaast willen we in de toekomst ook langdurig werklozen aan het werk zetten die eens kunnen gaan varen met vier bejaarden uit de buurt."

Praktisch

De drie bootjes zijn niet alleen elektrisch, maar ook ecologisch. "Het kan in principe vermalen worden tot grondstof. De boten van Buut liggen aan de verlaagde kade aan de Terneuzenlaan.

Initiatiefnemer Lieven Van Holle van vzw Buut
Radio 2
kasto80

Meest gelezen