AFP or licensors

Oekraïne heeft het Songfestival gewonnen, wat nu? "Ongekende situatie", maar morgen al eerste gesprekken

Waar zal het Eurovisiesongfestival volgend jaar plaatsvinden? Het is dé vraag nu Oekraïne de liedjeswedstrijd heeft gewonnen. "Dat een land in oorlog wint, is een ongekende situatie", zegt Sietse Bakker, lid van de Eurovisiestuurgroep. Bij de organisator European Broadcasting Union (EBU) is te horen dat ze morgen al samenzitten met het mogelijke gastland en de openbare omroep daar om samen de opties te bekijken.

Het is bij het Eurovisiesongfestival een regel en de evidentie zelve: het land dat wint, organiseert het jaar erop zelf de liedjeswedstrijd. De uitzonderingen daarop zijn op één hand te tellen: in 1971 won Monaco bijvoorbeeld, maar in de piepkleine staat werd geen geschikte locatie gevonden voor de editie van 1972. De Britse openbare omroep nam toen maar de organisatie op zich en het circus trok naar Edinburgh.

"Maar dat een land in oorlog wint, dat is een ongekende situatie", zegt Sietse Bakker, lid van de Eurovisie-stuurgroep en producer van het Songfestival vorig jaar in Rotterdam. "Hier ligt geen draaiboek voor klaar."

De Oekraïners hebben zelf al aangegeven dat ze het Songfestival het liefst zelf zouden organiseren in een "vreedzaam en herenigd Oekraïne". "Natuurlijk begrijp ik heel goed dat Oekraïne dat zegt. Dat zou namelijk betekenen dat die vreselijke oorlog voorbij is", stelt Bakker. "Maar er zijn ook andere opties want om een Songfestival te kunnen organiseren, moeten we de veiligheid kunnen garanderen van iedereen die het festival bezoekt."

"De komende weken zullen daar stevige gesprekken over worden gevoerd tussen de EBU, die het Songfestival organiseert, en de Oekraïners", aldus Bakker. 

En die eerste gesprekken met Oekraïne als mogelijk gastland en met de openbare omroep daar, staan al morgen gepland. Dat zei Jean Philip De Tender van EBU in "De zevende dag". "Er gelden eigenlijk twee regels: het gastland moet het Songfestival effectief kunnen organiseren én de veiligheid van de artiesten, productie en het publiek staat voorop. Morgen zitten we al aan tafel om alle opties te bekijken. We zullen wel de tijd nemen om de juiste beslissing te nemen." De Tender wil niet speculeren over andere opties, maar geeft aan dat er in het verleden ook al "b-plannen" op tafel lagen, ook al waren ze in volle productie voor een bepaalde stad of gastland. 

Zweden?

Bakker wil wél speculeren over andere opties. "Oekraïne zou het Songfestival samen met een andere omroep kunnen organiseren buiten de grenzen van Oekraïne", zegt Bakker. "Of het zou kunnen dat de organisatie helemaal wordt overgenomen door een andere omroep."

In Songfestivalkringen wordt al gedacht aan Zweden dat zou kunnen bijspringen. De Zweedse omroep heeft namelijk veel ervaring bij de productie van het Songfestival. Een Zweeds team sprong in 2017 trouwens in allerijl al bij toen de organisatie van het Songfestival in Kiev dreigde te mislukken. Ook een "pan-Europese" organisatie met alle omroepen samen zou een idee kunnen zijn, met dan een Songfestival in Brussel (als de Europese hoofdstad) of in Genève (de hoofdzetel van de EBU).

Hoe dan ook moet en zal er de komende weken meer duidelijkheid komen. 

Oekraïne wint, wat nu? Sietse Bakker, lid van de Eurovisiestuurgroep, beantwoordt onze vraag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen