Martin Österdahl is de executive supervisor oftewel de "baas" van het Songfestival
2022 Daniele Venturelli

Verdachte jurystemmen in 6 landen op Songfestival: organisator EBU moest uitslag laten herberekenen

Er lijkt in de aanloop naar de finale geknoeid te zijn met de punten van de jury van 6 landen op het Songfestival. Dat laat de organisator European Broadcasting Union (EBU) weten. Uit goede bron vernemen we dat de vakjury's van de betrokken landen afspraken hadden gemaakt met elkaar. De uitslagen van de tweede halve finale en de grote finale moesten daarom herberekend worden. Het Italiaanse persbureau Ansa meldt intussen dat pro-Russische hackersgroeperingen cyberaanvallen hebben uitgevoerd om het stemmingssysteem te ontregelen. 

Er lijkt in de aanloop naar de finale geknoeid te zijn met de punten van de jury van 6 landen op het Songfestival. Dat laat de organisator European Broadcasting Union (EBU) weten. De uitslagen van de tweede halve finale en de grote finale moesten daarom herberekend worden. 

Het geknoei werd opgemerkt door het bedrijf dat de stemprocedure coördineert. Uit goede bron vernemen we dat de vakjury's van de betrokken landen hadden afgesproken om elkaar punten te geven.

De EBU heeft daarop beslist om de jurystemmen voor elk van die 6 landen te laten herberekenen en aan te passen voor zowel de tweede halve finale als de grote finale. Dat gebeurde op basis van resultaten in landen met een vergelijkbaar stemgedrag.

De organisator van het Songfestival wijst naar het stemreglement van de liedjeswedstrijd. "De EBU neemt elke verdachte poging om de stemming op het Eurovisiesongfestival te manipuleren bijzonder ernstig en heeft het recht om zulke stemmen te schrappen, ongeacht de vraag of die stemmen het uiteindelijke resultaat beïnvloeden." 

Landen afwezig op puntentelling

Songfestival.be heeft alvast de resultaten onder de loep genomen en schrijft dat de jurypunten uit Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino zijn veranderd. "Het viel in elk geval op dat er in de finale geen contact werd gelegd met de jury van Azerbeidzjan en Roemenië", vertelt onze journalist Gianni Paelinck vanuit Turijn. "Zogezegd omdat er geen verbinding kon worden gemaakt, maar in het verleden werd er bij dat soort technische problemen gewoon later opnieuw geprobeerd, terwijl nu de executive supervisor (oftewel de baas van het Songfestival) meteen tussenkwam." 

Achter de schermen is intussen te horen dat de landen weigerden om de punten af te roepen, omdat de EBU hun punten had aangepast (na de ontdekking van de fraude).

Bekijk hier enkele fragmenten uit de puntentelling, waarbij de executive supervisor (oftewel de baas van het Songfestival) moest overnemen:

Videospeler inladen...

In "De zevende dag" zei Jean Philip De Tender, directeur Media van de EBU dat ze de kwestie verder gaan onderzoeken en gepaste maatregelen zullen nemen.

Cyberaanvallen

Intussen duiken er berichten op over cyberaanvallen. Het Italiaanse persagentschap Ansa meldt dat de Italiaanse politie aanvallen van pro-Russische hackersgroepen rond het Songfestival in Turijn heeft tegengehouden. Dat zou zijn gebeurd tijdens de eerste halve finale en de finale, toen de Oekraïense groep Kalush Orchestra optrad.

Voor alle duidelijkheid: er is geen verband tussen de verijdelde cyberaanvallen en de vastgestelde onregelmatigheden bij het toekennen van punten.

Volgens de politie kwamen de aanvallen van de groepen "Killnet" en "Legion" die het systeem van de stemming moesten ontregelen. Het zou de bedoeling zijn geweest om zoveel internetverkeer naar een systeem te sturen, waardoor het niet meer mogelijk is de server te bereiken.

Meest gelezen