Videospeler inladen...

Vlaams minister Demir wil antwoorden van Elia over Ventilus-project: "Waarom kan dat in Duitsland wel ondergronds?"

Kunnen de hoogspanningslijnen van het Ventilusproject, die de stroom van windmolens op zee naar het binnenland moeten brengen, ook ondergronds? En wat moet dat dan kosten? Volgens Vlaams minister van Energie Demir (N-VA) blaast netbeheerder Elia daar, tot haar nauwelijks verholen ergernis, warm en koud over. "Dat lijkt hier wel een goochelshow."

Hoe kan de Vlaamse regering het hoofdpijndossier Ventilus lostrekken, de aanleg van hoogspanningslijnen in West-Vlaanderen om de stroom van windmolens op zee naar het binnenland te brengen? Daarover breekt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich het hoofd. Het stikstofdossier of 3M ten spijt, ziet ze het als een van de moeilijkste dossiers van deze legislatuur, "omdat je onverzoenbare standpunten moet proberen te verzoenen".

In West-Vlaanderen hebben heel wat burgemeesters en burgerbewegingen al geprotesteerd tegen de ruim 20 kilometer nieuwe, bovengrondse lijnen die moeten worden aangelegd. Demir heeft vorig jaar al een intendant aangesteld die het dossier mee moet lostrekken. 

En ze heeft op zich wel oren naar de vraag in de betrokken West-Vlaamse gemeenten om de nieuwe lijnen toch ondergronds te laten leggen, maar wil dan wel eerst van de federale overheid en Elia duidelijke antwoorden krijgen op enkele vragen, zegt ze in "De Zevende Dag" op Eén.

Voorlopig Ventilus-tracé met 22 kilometer nieuwe bovengrondse luchtlijnen

"Goochelshow"

"Ventilus betekent niet alleen dat je die energie van de windmolens naar het binnenland trekt, maar ook dat je aan netversterking doet en dat je een back-up creëert voor Stevin (de al bestaande hoogspanningslijn die de windmolenparken met het vasteland verbindt, red.). Als je die ondergronds zou leggen, doe je die laatste twee dingen niet, maar trek je wel de energie naar het binnenland. Elia en de federale overheid moeten mij laten weten wat de prioriteit is."

De druk op mij opvoeren helpt niet. U weet hoe dat vorige keer is afgelopen met de gascentrales, dus ik zou dat vooral niet doen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Elia krijgt alvast een stevige veeg uit de pan. "Ik zie Duitsland honderden kilometers hoogspanningslijnen ondergronds doen. Waarom kan dat dan hier niet? Daar wil ik een antwoord op. Ik wil ook een antwoord over kostprijs. Eerst zei Elia: "Ondergronds? Dat kunnen we niet begroten." Maar toen ze doorhadden dat de minister daarover aan het nadenken was, heeft men een paar weken geleden gezegd dat het 6 miljard euro gaat kosten. Het lijkt wel een goochelshow. Zo wil ik geen beslissingen nemen."

Bekijk hier het fragment uit "De Zevende Dag":

Videospeler inladen...

Beslissing met draagvlak

En ook federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft de boter gegeten. "Ik kan er absoluut niet tegen dat Tinne Van der Straeten van de federale regering via de krant de druk opvoert op mij", benadrukt Demir. Van der Straeten zei in De Morgen dat als het project er niet komt dat de "doodsteek" wordt "voor de Belgische offshore industrie": "10.000 jobs die er niet komen en duizenden die verdwijnen."

"De druk op mij opvoeren helpt niet", klinkt het fijntjes bij Demir. "U weet hoe dat vorige keer is afgelopen met de gascentrales, dus ik zou dat vooral niet doen."

De Vlaamse regering moet en zal uiteindelijk de knoop doorhakken, bevestigt Demir. "Ik wil tot een voldragen standpunt komen, ook in overleg met minister Crevits (CD&V, bevoegd voor Economie en afkomstig uit Torhout, een van de betrokken West-Vlaamse gemeenten, red.), een standpunt waar draagvlak voor is. En op dit moment is er geen draagvlak voor om dat allemaal bovengronds te doen."

Bekijk hier het integrale gesprek met Demir in "De Zevende Dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen